Zemětřesení a záplavy snížily zisk Allianz o 45 procent

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 5. 2011 9:30
Za škody v Japonsku, na Novém Zélandu a v Austrálii vyplatila Allianz 700 milionů eur
Japonsko - následky zemětřesení.
Japonsko - následky zemětřesení. | Foto: Reuters

Frankfurt - Téměř o polovinu se meziročně propadl čistý zisk největší evropské pojišťovny Allianz. První čtvrtletí ukončila se ziskem 857 milionů eur, tedy v přepočtu 20,8 miliardy korun.

Propad o 45 procent způsobily zejména vysoké výplaty pojistek po březnovém zemětřesení a následné tsunami v Japonsku a na Novém Zélandu a po záplavách v Austrálii.

Divize majetkového pojištění vyplatila za škody způsobené živly v těchto třech zemích téměř 700 milionů eur z celkové vyplacené částky 737 milionů.

"Minulé čtvrtletí jsme v našich výsledcích registrovali jeden z největších zásahů přírodních katastrof ze všech čtvrtletí za poslední dvě desetiletí," uvedl finanční ředitel Allianz Oliver Baete. Společnost však potvrdila, že nadále čeká splnění svého letošního cíle dosáhnout provozního zisku kolem osmi miliard eur.

Ve druhém čtvrtletí čeká Allianz náhrady škod z vlny tornád v USA kolem 60 milionů eur. Škody z nynějších rozvodnění Mississippi ještě firma neodhadla.

Takto poničily záplavy Memphis:

Příjmy divize životního a zdravotního pojištění klesly o sedm procent a provozní zisk tohoto segmentu oslabily nižší zisky z investic. O 13 procent však rostly příjmy divize správy investičních aktiv, kam patří Allianz Global Investors a PIMCO.

Na český trh vstoupila Allianz v roce 1993 a během svého působení se dostala mezi tři největší české pojišťovny. Loni v Česku vybrala na pojistném 10,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o čtyři procenta.


 

 

Právě se děje

Další zprávy