Zemědělskou politiku EU lidé neznají, ale schvalují ji

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 4. 2010 16:22
90 % lidí současnou zemědělskou politiku EU schvaluje, 13 % ví, co to je.
Hlavám EU v Bruselu věříme
Hlavám EU v Bruselu věříme | Foto: Reuters

Brusel - Devět z deseti Evropanů se podle statistiky Eurobarometru domnívá, že je současný model Společné zemědělské politiky (SZP) v pořádku a Unie by se měla i nadále ubírat tímto směrem.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že 57 procent obyvatel evropské sedmadvacítky o programu Společné zemědělské politiky (SZP) nikdy neslyšelo, a je tedy otázkou, zda je statistika relevantní. Jen 13 procent lidí odpovědělo, že ví o co jde.

Výzkum veřejného mínění byl proveden na vzorku více než 26 tisíc lidí ze všech sedmadvaceti zemí Evropské Unie a probíhal od listopadu do prosince minulého roku.

Přestože většina z oslovených Evropanů neví, jak SZP funguje, hlasovali by pro její pokračování a dokonce prohloubení. 65 procent respondentů si myslí, že by její součástí měla být i opatření na ochranu klimatu a polovina lidí si myslí, že by to měla být právě Evropská unie, kdo by měl zajišťovat, aby byly potraviny na trhu zdravé, levné a kvalitní.

Kvůli tomu  jsou obyvatelé ochotni SZP rozpočet ještě navýšit. Ve většině případů jim totiž vyhovuje, rozhoduje-li se o zemědělské politice na evropské úrovni. Co se týče velikosti rozpočtu Společné zemědělské politiky EU, který zahrnuje 44 procent celého rozpočtu Unie, jsou Evropané vesměs spokojeni - 46 procent dotázaných odpovědělo, že je rozpočet SZP adekvátní.

Loajální Benelux a průměrní Češi

Nejevropštěji odpovídali obyvatelé Beneluxu, Řecka a Kypru. Na druhou stranu největší rozladění nad výší rozpočtu společné zemědělské politiky projevují obyvatelé severských zemí.

Evropané se zároveň domnívají, že se Unii tyto požadavky daří splňovat relativně dobře. Na druhou stranu výrazně negativně odpovídali respondenti na dotaz, zda se Unii daří chránit malé rodinné farmy. Šest z deseti obyvatel Evropské unie je podle průzkumu ochotno připlatit si až deset procent ceny, za zboží, jehož producent je šetrný k životnímu prostředí.

Češi svými odpověďmi nijak nevybočují. Ve srovnání s respondenty z ostatních zemí EU, odpovídali průměrně. S tím, že je zemědělská politika EU důležitá, se ztotožňuje 92 procent Čechů.

Téměř šest z deseti českých respondentů o SZP nikdy neslyšelo, 31 procent ano, ale není si jistých, o co jde a deset procent lidí SZP zná. S výší aktuálního rozpočtu podle výsledků průzkumu souhlasí 60 procent obyvatel České republiky, pro 21 procent je přílišný a každý desátý z nás by ho ještě navýšil.  

Trocha z historie SZP

Společná zemědělská politika je jedním z pilířů Evropské unie. Římská smlouva z roku 1957 stanovila pro zemědělství několik základních cílů (potravinová soběstačnost, eliminace výkyvů na trhu atd.) Ty se sice podařilo víceméně splnit, ale neadekvátní podpora zemědělců vedla k nadprodukci.

Proto přišla v roce 1992 reforma. V roce 2003 následoval další balíček reforem a v roce 2007 byl představen plán modernizace společné zemědělské politiky do roku 2013, který funguje dodnes. Nyní tedy Evropa stojí před rozhodnutím, jak se společnou zemědělsko politikou naoložit po roce 2013.

Průzkum Eurobarometer probíhal do 13. listopadu do 9. prosince minulého roku. Odpovídalo  26 761 lidí starších 15 let ve všech zemích evropské sedmadvacítky. Českou republiku zastupovalo 1 096 lidí. 

 

Právě se děje

Další zprávy