Zemědělci oblehnou Interspar. Mají špatný terč

mič, čtk
28. 6. 2007 17:47
Chystá se protest kvůli dovozu potravin
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Zemědělci se zítra vydají protestovat proti rostoucím dovozům některých potravin. Za cíl akcí si vybrali několik hypermarketů Interspar.

Řekl to dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. Interspar byl podle Veleby vybrán proto, že jako jediný řetězec na území ČR zastavil počátkem března pro polovinu svých hypermarketů nákup masa v tuzemsku.

Rostoucí importy některých potravin podle komory připravují domácí zemědělce i zpracovatele o odbyt. Například čeští producenti masa kvůli dovozu ročně tratí přes 2,4 miliardy korun, uvedla dříve AK.

"Zdaleka největšími dovozci masa do ČR jsou masokombináty a obchodní firmy," komentoval mluvčí Intersparu Jan Vávra údaje AK.

Špatný cíl

To vyplývá i z celních statistik za uplynulý rok.  Mezi pěti největšími dovozci masa figuruje jen jediný řetězec Kaufland.

Dále jsou v první pětici dva tuzemské masokombináty (Masný průmysl Krásno a Animalco), jedna česko-německá obchodní firma a jedna tuzemská firma z Uherského Hradiště. Interspar není ani v první desítce nevětších dovozců masa do Česka.

Zemědělci se chystají v pátek dopoledne k prodejnám Intersparu v Táboře, Mostě, Hradci Králové, Zlíně, Litoměřicích a zřejmě i v Brně. Akcí by se měly účastnit řádově stovky zemědělců.

Rolníci upustili od záměru blokovat zásobování a připravují spíše manifestační akce s transparenty, ochutnávkami českých potravin a rozdáváním letáků.

"Více než 80 procent potravin, které se v hypermarketech Interspar prodávají, jsou tuzemského původu," reagoval Vávra. Změna v dodavatelích masa podle jednatele řetězce Martina Hrušky souvisí s ukončením činnosti společnosti Prima Group, která hypermarketům Interspar dodávala část masa.

"Bohužel, čeští zpracovatelé nám nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství. Část masa na našich pultech bude proto pocházet z dovozu, ač se například u hovězího jedná z 80 procent o maso české, tedy od českých chovatelů," řekl již dříve Hruška.

Ministerstvo chce kampaň

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) již dříve řekl, že dává přednost spíše informační kampani zaměřené na zákazníka. Výrobci podle něj sami musejí svého spotřebitele vychovávat a svou roli by měly hrát i spotřebitelské svazy.

Při projednávání ve sněmovně Gandalovič přislíbil, že vláda bude nejpozději do 31. října sněmovnu informovat o tom, jakým způsobem hodlá problém vztahů dodavatelů a obchodních řetězců řešit.

V březnu zhruba 200 zemědělců z celých Čech protestovalo na jihočeském hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

Demonstrací chtěli upozornit na situaci českých chovatelů prasat, které podle nich ohrožuje rostoucí dovoz vepřového masa do řetězců.

 

Právě se děje

Další zprávy