Kdo ničí chovatele? Řetězce ne, maso dovážejí jiní

Petr Havel (spolupracovník redakce)
27. 5. 2007 14:30
Největšími dovozci masa jsou české firmy
Foto: Reuters

Praha - Protesty připravované Agrární komorou proti nadnárodním obchodním řetězcům, které podle zemědělců likvidují tuzemské chovatele dovozem masa ze zahraničí, nejsou opodstatněné.

Z celních statistik za uplynulý rok totiž vyplývá, že hlavními dovozci masa všeho druhu jsou tuzemské obchodní firmy a tuzemské masokombináty. Mezi pěti největšími dovozci masa figuruje jen jediný řetězec Kaufland.

Dále jsou v první pětici dva tuzemské masokombináty (Masný průmysl Krásno a Animalco), jedna česko-německá obchodní firma a jedna tuzemská firma z Uherského Hradiště, která byla původně zaměřena na projektové práce a oblast likvidace odpadů.

Protesty na špatném místě

Mezi dalšími deseti největšími dovozci masa je opět jen jediný řetězec, Tesco. Vše ostatní jsou opět tuzemské obchodní firmy a dva tuzemské masokombináty - Plzeň a Kostelecké uzeniny.

V této kategorii figurují tuzemské firmy, které původně vůbec neměly obchod s potravinami v předmětu svého podnikání. Například společnost PS Group byla původně účetnická a poradenská firma.

Foto: Jaroslav Jiřička

Ze statistik vyplývá, že místo před branami řetězců by měli zemědělci pořádat protestní akce u vjezdů do většiny velkých domácích zpracovatelů masa, v řadě případů před branami členů samotné Agrární komory. Jejím členem jsou totiž například  Kostelecké uzeniny, které patří k největším dovozcům masa do země. 

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny dováží ale české masokombináty ze zahraničí především surovinu na další zpracování, tedy takzvané výrobní maso. "Kromě toho je v České republice větší spotřeba výrobní suroviny než je domácí nabídka," konstatuje Katina.

Naopak řetězce podle jeho slov dovážejí především výsekové maso, které se bez dalšího zpracování prodává v obchodech. Výsekové maso dovážejí obchodníci podle Katiny téměř ze sta procent. Jenže podle Českého statistického úřadu činila hodnota dováženého masa v loňském roce celkem 10,57 miliardy korun.

Řetězce jen za miliardu

Součet hodnoty dovozů masa čtyř nejvíce importujících řetězců je ale jen necelá miliarda korun.

Kaufland je jediným z velkých řetězců, který figuruje mezi pěti největšími dovozci masa v ČR
Kaufland je jediným z velkých řetězců, který figuruje mezi pěti největšími dovozci masa v ČR | Foto: Ludvík Hradilek

Řetězce přitom dovozy masa netají, společně ale tvrdí, že pokud by jim dokázali tuzemští zpracovatelé masa nabídnout dostatečnou kvalitu a objem požadovaných výrobků, daly by přednost jim. "My máme naprosto transparentní systém výběrových řízení a naše požadavky znají i tuzemští výrobci. A čekáme na jejich nabídku.

Chceme přitom výrobky co nejvyšší kvality za co nejlepší cenu, bereme ale také v úvahu možnost dlouhodobé spolupráce," říká například mluvčí společnosti Tesco Vesselin Barlijev.

Dovoz masa tvoří nejvýznamnější část agrárního obchodu ČR, podílí se na něm 9,45 procenty. Bilance obchodu s masem je přitom pro ČR dlouhodobě negativní, loni například činilo záporné saldo 7,852 miliardy korun, což je téměř čtvrtina z negativní bilance agroobchodu jako celku. Ten dosáhl loni schodku 32,745 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy