Země s eurem mají 9,8% nezaměstnaných. Jako v září

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 12. 2009 11:50
Za rok přibylo v celé Unii 5 milionů nezaměstnaných.
V zemích, kde vládne euro je nezaměstnanost vyšší než v celé sedmadvacítce.
V zemích, kde vládne euro je nezaměstnanost vyšší než v celé sedmadvacítce. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Těsně pod ostře sledovanou hranicí deseti procent se zastavil růst nezaměstnanosti v zemích platících eurem. Podle čerstvých údajů Eurostatu zůstala v říjnu na úrovni 9,8 procenta, tedy na stejné úrovni jako v září.

Na rozdíl od takzvané eurozóny v celé Evropské unii nezaměstnanost dál rostla, konkrétně na 9,3 procenta, tedy o 0,1 oproti září. V meziročním srovnání už jsou výsledky horší. Loni v říjnu byla v eurozóně míra nezaměstnanosti 7,9 procenta, zatímco v celé Unii 7,3 procenta.

Procentuální nárůst znamená v absolutních číslech pět milionů nových nezaměstnaných v celé sedmadvacítce, v zemích eurozóny přibylo 3,5 milionu lidí bez práce.

Nejnižší nezaměstnaností mezi členskými státy se podle Eurostatu mohou pochlubit Nizozemí se 3,7 procenty a Rakousko se 4,7 procenty. Na opačném konci žebříčku pak stojí Litva, kde říjnová nezaměstnanost vyšplhala na 20, 9 procenta, a Španělsko s 19,3 procenty míry nezaměstnanosti. Česká republika má podle výpočtů Eurostatu, které se liší od praxe Ministertva práce a sociálních věcí, 7,1 procentní míru nezaměstnanosti.

„Přestože ekonomika eurozóny ve třetím kvartále letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 0,4 procenta, což znamená, že technicky se eurozóna vyprostila z nejhorší recese od druhé světové války, nezaměstnanost neustále narůstá. Společnosti nadále snižují pracovní náklady, využití výrobních kapacit je nízké a euro zhodnocuje," podotkl analytik burzovní společnosti Fio Robin Koklar.

 

Právě se děje

Další zprávy