Zaměstnanci drah mají své jisté. Mzdy jim neklesnou

vp
17. 12. 2009 19:05
Vedení firmy podepsalo s odbory kolektivní smlouvu o výši mezd na rok 2010.
Foto: České dráhy

Praha - Zaměstnanci Českých drah mají garantované platy na příští rok, zůstanou stejné jako letos. České dráhy dnes podepsaly se zástupci všech osmi odborových organizací ČD kolektivní smlouvu, která garantuje zaměstnancům mzdy na úrovni letošního roku.

"Jednání nebylo snadné, ale dospěli jsme spolu s odboráři k oboustranně přijatelnému řešení," uvedl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Podle něj tak budou zaměstnanci drah dobře ochráněni před dozvuky světové hospodářské krize. Dráhy také slibují, že díky nové smlouvě se zrychlí tempo modernizace vlaků a služeb.

Smlouva na letošní rok přitom železničářům zajišťovala růst průměrné mzdy o čtyři procenta, tarifní mzdy pak o 4,8 procenta. V minulém roce pak dohoda zaručovala růst o 7,6 procenta. Průměrná mzda na dráze v letošním roce přesahuje 26 tisíc korun.

O výši mezd začali odbory s vedením společnosti jednat v září. V listopadu se pak odboráři vyjádřili, že jejich prioritou je zachování pracovních míst a nikoli rostoucí čísla na výplatní pásce.

České dráhy v současné době zaměstnávají přibližně 28 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy