Zaměstanecké výhody jsou u velkých firem samozřejmost

sti
4. 10. 2007 17:00
Velké firmy využívájí program zaměstnaneckých výhod, tvrdí průzkum
Foto: Schenker

Praha - Naprostá většina velkých firem přilepšuje svým zaměstnancům pomocí různých benefitů. Program zaměstnaneckých výhod využívá 93 procent společností z Czech Top 100. Uvádí to výzkum, který provedla firma Ogilvy PR pro ING Employee Benefits. 

Nejčastějším zaměstnaneckým benefitem je příspěvek na stravování, který nabízí 97 procent společností, o druhé místo se dělí penzijní připojištění a přispěvek na kurzy a školení. Využívá je 86 procent respondentů.

Další pozice obsadily například benefity z oblasti sportu kultury, zdraví, nebo zvýhodněné firemní půjčky.

Životní pojištění skončilo na osmém místě nabízí ho 42 procent firem zapojených do průzkumu. Na posledním místě pak skončila možnost nákupu akcií firmy nebo slevy na elektroniku či automobil.

Ano benefitům i jejich rozšíření

"Péče o zaměstnance včetně poskytování zaměstnaneckých výhod je dnes součástí strategie většiny společností. Více než třetina respondentů našeho průzkumu uvádí jako jeden z přínosů poskytování employee benefits větší stabilizaci zaměstnanců. Přínosná je i daňová výhodnost, kterou zmiňuje 58 procent společností. Je proto evidentní, že poskytování zaměstnaneckých výhod je prospěšné nejen pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele," uvedl Jan Šíbal, ředitel ING Employee Benefits.

Více než polovina dotazovaných společností počítá do budoucna i s tím, že nabídku zaměsatnaneckých výhod rozšíří. A to v oblasti zvýšené zdravotní péče, nebo rekreace. 

"Našim zaměstnancům nabízíme penzijní připojištění a zvažujeme možnost poskytování i životního pojištění. Z daňového hlediska je to výhodné pro firmu i pro zaměstnance, navíc tím roste dobré jméno naší společnosti," uvedl jeden z respondentů průzkumu.

Rozlišujeme, co a komu přispíváme

Celých 56 procent firem využívá segmentace při poskytování zaměstnaneckých výhod. Jako zvláštní skupinu vyčleňují většinou manažery. U "nevedoucích" pozic rozlišuje zaměstnance čtvrtina z těchto firem.

Mezi pojišťovnami na trhu daňově odečitatelného životního pojištění v České republice, na které přispívá zaměstnavatel, podle údajů České asociace pojišťoven, je téměř polovina (42 procent) smluv uzavřena u ING.

Pro firmy představuje zavedení zaměstnaneckých benefitů nejen zvýšení motivace zaměstnanců, ale i úsporu v oblasti mzdových náhladů, vzhledem k daňovým úlevám.

 

 

Právě se děje

Další zprávy