Zakažme sběrnám výkup kovů od lidí, navrhují obce

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
30. 1. 2014 19:58
Jedině tak lze podle Svazu měst a obcí zamezit krádežím, které působí značné ztráty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Monika Horáková

Praha - Svaz měst a obcí navrhuje, aby výkupny přestaly platit fyzickým osobám za kovy a kovové součástky. Jen tak lze podle nich zamezit krádežím kovů, které působí firmám a institucím značné finanční ztráty.

S návrhem změny zákona o odpadech se hodlá v nejbližší době obrátit zejména na ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu.

Součástí návrhu je i posílení pravomocí měst a obcí. Stejně tak jako u hazardu chtějí mít rozhodující slovo i v případě umístění výkupen.

Podle policejních údajů bylo loni odhaleno 11 786 případů krádeží kovů s celkovou vyčíslenou škodou 509 milionů korun. Oproti roku 2012 se tak počet případů zvýšil o více než šest procent. Čísla zahrnují ale jen trestné činy, nikoli přestupky, jichž byly další tisíce.

Například jen Česká obchodní inspekce uložila v rámci poslední kontroly ve třetím čtvrtletí loňského roku sběrnám 35 pokut v celkové výši 175 tisíc korun za porušení zásad poctivosti prodeje.

Odevzdávat ano, ale zdarma

„Úplný zákaz výkupu kovů od fyzických osob požadujeme dlouhodobě. Jen to vyřeší současnou situaci, kdy kovové součástky často nelegálně končí ve výkupnách," říká Marek Sýkora ze Svazu měst a obcí.

Podle něj by to neznamenalo úplný konec sběrných míst. Fyzické osoby by podle návrhu svazu mohly kovy odevzdávat, nikoli však za peníze. U právnických osob by se podle návrhu platilo za vykoupené kovy - po vzoru Německa a skandinávských zemí - bezhotovostně.

"Nejsme proti sběrnám jako takovým. Poctivé firmy podporujeme. Chceme ale zamezit krádežím," dodává Sýkora.

Koleje, víka od kanálů i urny

Podle předsedy správní rady Institutu pro udržitelný rozvoj měst a obcí Pavla Drahovzala nosí právě fyzické osoby do výkupen často třeba svodidla komunikací, kolejnice, části zabezpečovacích zařízení železnic, části veřejného osvětlení nebo poklopy od kanálů. Některé výkupny přijímají také třeba staré lednice a další elektroodpad, pro který jsou již léta zřízeny sběrné systémy.

„Nechci si představit, jaké může mít například krádež kolejnic důsledky," doplňuje jej Sýkora, podle něhož není krádežemi ohrožena pouze bezpečnost lidí, ale i životní prostředí. Vlastníkům součástek navíc mnohdy vznikají značné finanční škody.

Jeden z kuriózních případů řešila policie například loni. "Mladík na Lovosicku přinesl k výkupu asi 400 uren. Odevzdal tak 380 kilogramů kovu," uvádí Miloš Novozámecký z Policejního prezidia. 

Zloději si ve výkupnách mohou skutečně přijít na slušné peníze. Podle jednoho z případů, který loni řešila i Česká inspekce životního prostředí, jeden muž za 44 tun železa dostal 200 tisíc korun.

Chceme si to regulovat

Svaz se s návrhem změny zákona o odpadech hodlá v nejbližších dnech obrátit zejména na resorty průmyslu a obchodu a životního prostředí. Oslovit chce také poslance. Pokud se nepodaří prosadit úplný zákaz výkupu od fyzických osob, bude usilovat alespoň, stejně jako je to v případě hazardu, o možnost rozhodovat alespoň o umístění výkupen.

O případném ukončení činnosti problémových výkupen může v současné době rozhodnout pouze krajský úřad, který vydává i povolení pro provozování výkupen. „Často ale naráží na riziko, že by rozhodnutím omezil svobodu podnikání," vysvětluje Drahovzal.

Dosud tak podle jeho informací k žádnému uzavření výkupny nedošlo. K odejmutí živnostenského oprávnění zatím nedošlo ani na popud České obchodní inspekce.

"V případě opakovaného hrubého porušování zákona o ochraně spotřebitele - nebo jiných námi dozorovaných zákonů a předpisů - bychom mohli vedle pokuty podat místně příslušnému živnostenskému odboru návrh na odejmutí živnostenského oprávnění. Dosud ale nebylo u výkupen k ničemu takovému přikročeno," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ČOI Jan Rotbauer.

Zatím aspoň obrázky

Svaz měst a obcí nyní udělal alespoň krok k tomu, aby se počet krádeží kovů snížil. Společně s Institutem pro udržitelný rozvoj měst a obcí, Správou železniční dopravní cesty, Ředitelstvím silnic a dálnic, Policií, Českou inspekcí životního prostředí a Českou obchodní inspekcí vydal obrazovou publikaci. Ta obsahuje fotografie součástek, které se nejčastěji kradou na tuzemských silnicích, železnicích a obecním majetku.

Nynější předpisy už stanovují, že provozovatelé sběren musí identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. Ty problémové sběrny se ale často vymlouvají na neznalost. Katalog má výkupnám i kontrolním orgánům tedy pomoci s identifikací toho, co se podle zákona nesmí vykupovat.

„Výkupny se už nebudou moci vymlouvat na to, že nevědí, jak ten který předmět vypadá. Policistům se bude součástka lépe hledat a kontroloři budou vědět, na co se při práci zaměřit," vysvětluje Drahovzal.

Fotografie kovových předmětů bude zdarma ke stažení na webových stránkách Institutu.

 

Právě se děje

Další zprávy