Zájem o stavební spoření dál klesá, ukazuje statistika

ČTK ČTK
11. 6. 2013 13:45
Počet nových smluv v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 23 tisíc

Praha - Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí zaznamenaly pokles počtu nově uzavřených smluv. Meziročně se snížil o zhruba 23 tisíc na necelých 93 tisíc smluv.

U nových smluv ale zároveň stoupla průměrná cílová částka o téměř 61 tisíc korun na téměř 335 tisíc korun. Tato suma přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji zvýšit.

Vyplývá to z dat, která zveřejnilo ministerstvo financí.

Celkový počet smluv o stavebním spoření klesá nepřetržitě od roku 2003. Ke konci března jich bylo 4,24 milionu, což je o zhruba 77 tisíc méně než ke konci roku 2012.

Snížil se také objem i počet úvěrů. Ke konci března poskytly stavební spořitelny 874 tisíc úvěrů, což představuje meziroční pokles o přibližně 20 tisíc. Celkový objem úvěrů ke konci čtvrtletí klesl o šest miliard na 276 miliard korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky ve čtvrtletí klesl na 64,2 procenta.

Struktura nových úvěrů ze stavebního spoření se podle ministerstva dlouhodobě nemění. Nejvíce, tedy 88,2 procenta úvěrů ze stavebního spoření, bylo podle údajů stavebních spořitelen použito ke splacení překlenovacích úvěrů, dalších 7,41 procenta lidé využili pro rekonstrukce a modernizace.

U nových překlenovacích úvěrů bylo 39 procent určeno na modernizace a rekonstrukce, 27 procent na koupi bytu nebo rodinného domu a 5,9 procenta na výstavbu nových domů či bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy