Zájem o kanceláře v Česku roste, oproti světu opožděně

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 3. 2011 10:20
Trh s kancelářemi oprocitá z krizového spánku, poptávka roste
Jen v Praze letos developeři dokončí 10 nových kancelářských budov.
Jen v Praze letos developeři dokončí 10 nových kancelářských budov. | Foto: Jan Langer

Praha - Zatímco celosvětově už mají majitelé kancelářských budov krizi za sebou a mohou si dovolit zvyšovat nájemné, v Česku to zatím neplatí.

Podle údajů společnosti Cushman&Wakefield, se celosvětově trh kancelářských prostor loni vzpamatoval z útlumu v předchozím roce a silnější poptávka vedla ke zvyšování nájemného.

Hlavním tahounem oživení světového trhu byla oblasti Asie a Tichomoří. Zejména Hongkong, přestože je světově nejdražším trhem, zaznamenal nárůst nájmů o 51 procent.

V Česku rozhodně není tempo tak rychlé, experti však upozorňují, že světové trendy na místní kancelářský trh přichází přibližně s půlročním zpožděním.

"Pražský kancelářský trh zaznamenal vloni několik rekordů za období posledních pěti let. Zažili jsme propad transakční aktivity, nejvyšší neobsazenost a nejnižší objem dokončené nové výstavby Na trhu administrativních prostor se se zpožděním projevil propad české ekonomiky let 2008 a 2009," uvedla společnost King Sturge.

Zlepšování situace je podle odborníků cítit už na sklonku prvního kvartálu. "V prvních měsících letošního roku jsme zaznamenali mírně rostoucí poptávku ze strany nájemců. Nájemci mají ještě stále dostatek nemovitostí na výběr. Proto zatím nepřicházejí žádné signály o růstu nájemného, ani neklesá množství pobídek ze strany pronajímatelů," uvedla Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu v pražské kanceláři Cushman & Wakefield.

V letošním roce tak čekají experti oživení poptávky a možné nakročení k růstu nájemného.

V Praze dokončí 10 nových budov

S oživením trhu v letošním roce počítají také developeři, kteří kancelářská centra staví. Po loňském roce, kdy bylo v Praze dokončeno nejméně nových kanceláří v posledních pěti letech (59 100 čtverečních metrů), dokončí letos hned deset nových budov nabízejících plochu přibližně 100 tisíc čtverečních metrů.

Optimismus developerů potvrzuje i to, že sedm z deseti budov nemá předem nasmlouvané nájemce, jde tedy o takzvanou spekulativní výstavbu.

"Developerské společnosti, které v druhé polovině roku 2010 zahájily v Praze spekulativní výstavbu kanceláří, disponují silným finančním zázemím, využívají především vlastní finanční zdroje," potvrdil Pavel Skřivánek, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí King Sturge.

Po prudkém růstu neobsazenosti na přelomu let 2008 a 2009, který způsobil stavební boom na kancelářském trhu, se hladina v letošním roce podle King Sturge ustálí a na konci letošního roku klesne na 12 procent po růstu v první polovině roku.


 

Právě se děje

Další zprávy