Začíná platit nový jízdní řád. Méně vlaků a vyšší ceny

ČTK ČTK
15. 12. 2013 9:00
Oproti poslednímu roku ubylo spojení, na dálkových trasách bude více nových vozidel
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Praha - Od půlnoci začal na železnici platit nový jízdní řád. Proti loňskému harmonogramu ubylo spojení, největší pokles pravidelných spojů zaznamenalo Liberecko a Pardubicko. Ceny jízdenek Českých drah zdražily v průměru o dvě procenta.

Na dálkových trasách bude jezdit více nových vozidel, zkrátí se dojezdové doby na trati Praha - České Budějovice. Novinky v jízdních řádech už dříve ohlásili i soukromí dopravci.

Celkové množství spojů Českých drah je v letošním řádu meziročně nižší o 0,6 procenta. Celkem denně vyjede 8411 spojů, z toho 554 dálkových.

Zdražení jízdného se týká i předplacených věrnostních karet, tříletá aplikace IN 25 nově vyjde na 490 korun místo původních 330, jednoroční IN 50 stojí 1490 místo současných 1330 korun. O stokorunu podražila kilometrická banka pro ujetí 2000 kilometrů, o 50 korun zdražily víkendové síťové jízdenky.

Žlutých vlaků společnosti RegioJet je od neděle naopak na trati mezi Prahou a Ostravskem více. V nejvytíženějších dnech od čtvrtka do neděle navýší dopravce celkový počet spojení o jeden pár vlaků na celkových deset.

Nově přibude poslední spojení s odjezdem z Prahy ve 20:44 a v opačném směru z Ostravy do Prahy ve 20:45. Část vlaků zajíždějících přes Třinec do slovenské Žiliny navíc kromě třineckého hlavního nádraží zastaví i v zastávce Třinec-centrum.

Největší novinkou u konkurenčního Leo Expressu je odbočka jednoho páru černých vlaků na jižní Moravu do Starého města u Uherského Hradiště. Vlaky Leo Expressu rovněž od neděle nebudou stavět v Pardubicích a na místo toho zastaví v Přerově.

Fotogalerie: Nejkrásnější česká nádraží 2013

 

Právě se děje

Další zprávy