Vzkaz věřitelům Sazky: Na vaše účty přijde pětina peněz

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
10. 7. 2012 12:33
V první fázi bude mezi věřitele rozděleno 874 miliónů korun
Foto: Jan Langer

Praha - Věřitelé zkrachovalé loterijní společnosti Sazka se již brzy dočkají první části svých peněz. Městský soud v Praze vyhověl žádosti insolvenčního správce Josefa Cupky a vydal rozhodnutí, které správci umožňuje začít s výplatou.

V první fázi bude mezi věřitele rozděleno 874 miliónů korun. Insolvenční správce nyní vyzval dotyčné věřitele, aby mu zaslali číslo účtu, kam má peníze poslat. Výplata by měla následovat bezprostředně po získání těchto údajů.

Celková výše pohledávek, kterých se nynější částečný rozvrh týká, dosahuje téměř 4,5 miliardy korun. Zahrnuté pohledávky budou podle návrhu uspokojeny ve výši 19,46 %, takže věřitelé přijdou o více jak čtyři pětiny ze svých peněz.

Správce je s rychlostí procesu spokojený

Konkurz největší loterijní společnosti na trhu byl prohlášen 27. května 2011. Výplata věřitelů začala již v březnu 2012, kdy insolvenční správce vyplatil z 3,81 miliardy utržených za prodej majetkové podstaty Sazky společnostem PPF a KKCG zajištěného věřitele. The Bank of New York Mellon tak správce v březnu zaslal 567 milionů korun.

„Rychlost, s níž se daří postupovat insolvenčnímu správci k výplatě věřitelů, nemá ve srovnatelných konkurzních řízeních obdoby," říká mluvčí insolvenčního správce Lenka Angelika Tichá.

Celkový objem uznaných pohledávek je téměř 15 miliard korun, zbývající peníze budou mezi věřitele rozděleny až po vyřešení několika set incidenčních sporů, které jsou stále předmětem soudních jednání.

K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2075 věřitelů Sazky s pohledávkami za 41,1 miliardy korun, insolvenční správce však neuznal ani polovinu z nich.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Hala nyní slouží jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě.

Byla Hušákova pracovní smlouva nemravná? Projděte si ji:

 

Právě se děje

Další zprávy