Vzali zálohy, ale domy nedostavěli. Teď jsou ve vazbě

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 7. 2009 20:50
Podnikatelé v Kuřimi podvedli desítky lidí. Dluží 17 milionů.
Vlastního domu se nedočkalo šestadvacet klientů Realit z Lipé. Ilustrační snímek.
Vlastního domu se nedočkalo šestadvacet klientů Realit z Lipé. Ilustrační snímek. | Foto: MŽP

Brno - Šestadvacet rodin už mělo touto dobou bydlet v malých, energeticky úsporných rodinných domcích. Namísto toho přišli lidé, kteří naletěli kuřimské developerské společnosti Reality z Lipé a zaplatili zálohy, celkem o miliony.

Od prosince je firma v insolvenčním řízení, od neděle její jednatel Robert Justych a obchodní ředitel Marek Mřihlad ve vazbě.

Firma sice několik domků opravdu rozestavěla, ale dokončila jen asi čtyři stavby. U těch však chybí dokumentace potřebná ke kolaudaci. Další rozestavěné domy bylo nutné strhnout.

Místo domů mají dluhy

Kromě klientů, kterým naslibovali za tři měsíce postavit úsporné bydlení, tak Reality z Lipé dluží i třicítce dodavatelů. Dohromady dluží víc než 17 milionů korun.

„Firma slibovala výstavbu rodinných domů, u šestadvaceti projektů ale záměr nedotáhla do konce. Představitelům společnosti nyní hrozí až dvanáct let vězení," uvedla mluvčí jihomoravských policistů Soňa Svobodová.

Mnoha rodinám zastavila banka čerpání hypotéky, nemohou tedy ani stavět dál. Někteří přišli o částky překračující milion korun, které nyní musí splácet.

Policisté se případem zabývají od ledna, až dosud byli oba obvinění stíhaní na svobodě.

Vyšetřování je nerozházelo

Finanční potíže Realit z Lipé oběma podezřelým zřejmě starosti nedělaly. Marek Mřihlad krátce předtím, než se Reality z Lipé dostaly do insolvenčního řízení, založil novou společnost podnikající v realitách.

Policejní vyšetřování je nezajímalo o mnoho víc. S policisty nespolupracovali ani nezvedali telefony.

Když kriminalisté navštívili domovy obou mužů i sídlo firmy, čekalo na ně nemilé překvapení. Všechny nemovitosti totiž byly prodány v exekuci.

„Oba muže vypátrali až v penzionu u Znojma. Zdržovali se tam ve společnosti osoby, která byla v celostátním pátrání. Policisté proto všechny tři zatkli a požádali soud o vzetí představitelů firmy do vazby. Soud jim vyhověl," shrnula vývoj posledních dní Svobodová

 

Právě se děje

Další zprávy