Vyšší mateřská prošla i podruhé. Teď záleží na Klausovi

Petr Kučera Jan Němec (redaktor) Petr Kučera, Jan Němec (redaktor)
13. 4. 2010 16:05
Vyšší mateřská by se vyplácela zpětně od ledna, ošetřovné nikoliv

Praha - Tahanice o vrácení mateřské a ošetřovného na loňskou vyšší úroveň pokračují. Zrušení škrtů, které byly součástí Janotova úsporného balíčku, dnes ve sněmovně znovu podpořili sociální demokraté, lidovci, komunisté a Strana zelených.

Matky tak mají o něco větší naději, že letos nedostanou méně peněz, než by dostaly vloni. Definitivní jistotu ale ještě nemají.

Návrh na zvýšení peněžité podpory v mateřství schválili poslanci i přes nesouhlas ODS a TOP 09 už v únoru. Do sněmovny se ale vrátil poté, co jej podle očekávání vetoval Senát, kde mají ODS a TOP 09 většinu.

Boj o dvě miliardy nekončí

Přijatý zákon však ještě musí podepsat prezident republiky Václav Klaus. Ten už dříve avizoval, že vetuje každý zákon, který zvyšuje už beztak rekordní schodek státního rozpočtu.

Na případné veto má Klaus 15 dnů od doručení zákona. Poslanci tak o něm nestihnou znovu hlasovat ještě na dubnové schůzi sněmovny, která je poslední řádnou. Pokud by zákon neschválila ještě tato sněmovna, definitivně by spadl pod stůl a celý legislativní proces by po volbách musel začít znovu od začátku.

Sociální demokraté a lidovci proto chtějí svolat ještě jednu řádnou schůzi sněmovny na 18. května.

Na druhou stranu se poslanci ODS v únoru nakonec rozhodli opětovné zvýšení mateřské už neblokovat. Nezvedli pro něj sice ruku, ale zároveň nepoužili obstrukce jako u některých jiných levicových návrhů.

ODS a TOP 09 se nelíbí, že zrušení škrtů v mateřské a ošetřovném zvýší schodek rozpočtu o téměř dvě miliardy korun. Sociální demokraté a lidovci oproti tomu argumentují, že na podpoře rodin by se šetřit nemělo, zvláště když jde o něco málo přes jedno procento z celkového schodku.

Zpoždění nevadí, dávky přijdou zpětně

Pokud zákon definitivně projde, případné zpoždění jeho účinnosti by matkám nevadilo. A to přesto, že určitý čas na provedení změn ve svých systémech pak bude potřebovat i Česká správa sociálního zabezpečení, která mateřskou vyplácí. "Standardně jde o tříměsíční technologickou lhůtu," říká její mluvčí Kamil Vařeka.

Zákon totiž předpokládá, že zpětné dorovnání získají i matky, které od začátku ledna dostávají zhruba o pětinu nižší mateřskou, než by dostávaly vloni. Návrh na doplatek do původní výše předložil poslanec Jiří Carbol z KDU-ČSL.

Na loňskou úroveň se má vrátit  i ošetřovné - tedy dávka, kterou dostává například rodič při ošetřování nemocného dítěte. Od letošního ledna výrazně klesla, protože se přestaly proplácet první tři dny ošetřování. V tomto případě však zákon nepočítá se zpětným dorovnáním za dobu od letošního ledna do začátku účinnosti novely.

V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha
Čtěte také:
Zjednodušit výběr rodičovské? Ministerstvo je proti
Kalousek: O porodném rozhodnou obce. Mají-li dost peněz
Začal rok utahování opasků. Připravte se na úspory

Snížení mateřské a ošetřovného schválili poslanci - s výjimkou komunistů - na konci loňského září jako součást vládního úsporného balíčku. Mělo jít jen o dočasné opatření pro rok 2010. Sociální demokraté a lidovci ale vzápětí otočili.

Senátor Pavel Čáslava (ODS) dnes ve sněmovně připomněl, že snížení mateřské od roku 2010 nebylo tak výrazné, pokud jej porovnáme se stavem v roce 2008, tedy ještě před zvýšením od ledna 2009 za vlády ODS.

Nicméně zatímco od 1. ledna 2009 se mateřská u podprůměrných a průměrných mezd zvýšila řádově o stovky korun měsíčně, od ledna 2010 klesla v řádu tisíců měsíčně. Lépe než v roce 2008 na tom i po letošních škrtech jsou pouze matky se mzdou zhruba od 30 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy