Vraťte miliardu. Sportovní svazy se chystají na Hušáka

ČTK ČTK
28. 5. 2012 11:42
Podle předsedy ČSTV Miroslava Jansty bude žaloba podána do dvou měsíců
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) získává podklady pro žalobu o náhradu škody na bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka jako hlavního viníka ztráty zkrachovalé loterijní firmy.

Podle předsedy ČSTV Miroslava Jansty bude žaloba podána do dvou měsíců, řekl to ČTK. Usnesení o podání žaloby schválila valná hromada ČSTV koncem dubna. Sazka spadla do konkurzu před rokem.

ČSTV žalobu na Hušáka podat přímo nemůže, pouze ji připraví a předá svým zástupcům v orgánech Sazky, a. s., což je již jen prázdná schránka. Náhrada nejspíše přesáhne miliardu korun. Hušáka chtějí žalovat i další akcionáři loterijní firmy. Česká obec sokolská částku vyčíslila na 400 milionů korun. K žalobě se nejspíš přidá i Sdružení sportovních svazů.

Za pádem Sazky stojí výstavba haly ve Vysočanech. Původní náklady měly činit téměř tři miliardy, ale jen vlastní výstavba vyšla na téměř sedm miliard korun. O další 1,5 miliardy Kč ji prodražily věci jako vypracování projektu nebo poradenské a zprostředkovatelské činnosti.

Žaloba proti prodeji

ČSTV zatím nestáhl svoji žalobu proti prodeji Sazky skupinám PPF a KKCG, kterou podalo počátkem ledna bývalé vedení svazu. Jansta uvedl, že ČSTV musí ještě prostudovat právní posudky k žalobě a chce také ještě jednat s oběma skupinami o jejich vztahu ke sportu.

ČSTV a další akcionáři Sazky podali proti prodeji loterijní firmy žalobu, protože způsob prodeje podniku ani smlouva nevedly podle nich k nejvyššímu možnému uspokojení přihlášených věřitelů.

Loterijní byznys Sazky loni získaly skupiny PPF a KKCG za 3,81 miliardy Kč. KKCG i insolvenční správce Sazky Josef Cupka v reakci tehdy připomněli, že právě akcionáři Sazky mohou za její pád.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Společnost Bestsport, která ji vlastní a provozuje, je od loňského května také v úpadku. O tom, zda firma půjde do reorganizace, nebo spadne do konkurzu, rozhoduje nyní Vrchní soud v Praze.

Byla Hušákova pracovní smlouva nemravná? Projděte si ji:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vyzkoušejte sázkové kanceláře.

 

Právě se děje

Další zprávy