Volná pracovní doba? Využívá ji třetina mladých lidí

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 3. 2012 16:51
Mladí prý nejsou líní, jen využívají nových možností
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: DataLife

Praha - Každý třetí zaměstnanec ve věku 25 až 34 let má pružnou pracovní dobu. Hned po stravenkách se jedná o nejčastější benefit, kterým firmy pracovníky odměňují. 

Nejvíce tuto výhodu využívají právě mladí lidé, vyplývá to z průzkumu serveru Platy.cz, kterého se během minulého roku zúčastnilo přes 80 tisíc respondentů.

"Pro mladé lidi těsně po škole není běžné, aby pracovali od osmi do čtyř. Firmy tento trend vnímají a umožňují jim rozvrhnout si práci podle vlastních potřeb," komentuje Lubomír Valenta ze společnosti Profesia CZ.

Čerství absolventi nejsou podle autorů průzkumu více líní, ale spíše využívají možnosti, které jim dnešní technologie nabízejí. "Mnohé činnosti už nejsou vázané na pevnou pracovní dobu a jejich výkon není daný pracovním místem v kanceláři," komentuje Lucia Burianová ze skupiny Profesia.

Lidé, jimž je méně než 34 let, také obecně dostávají nejvíce nepeněžních odměn. Kromě flexibilní pracovní doby je to nejčastěji penzijní připojištění a notebook, který mohou používat i k soukromým účelům.

Společné víkendy? Hlavně pro mladé zaměstnance

U starších zaměstnanců mezi odměnami dominuje penzijní připojištění, i zde však každý pátý člověk nepracuje "podle píchaček".

Mezi méně časté výhody patří možnost pracovat z domova nebo služební auto i k soukromým účelům. Do výčtu benefitů se dostaly také firemní víkendové akce - těmi jsou odměňování především lidé do 34 let.

Napříč všemi věkovými kategoriemi pak byly nejvíce zastoupené stravenky, které podle průzkumu dostává 44 procent zaměstnanců. Naopak necelá čtvrtina respondentů přiznala, že vůbec žádný benefit nedostávají.

"Zaměstnanci jsou přitom nejvíce vděčni právě za pružnou pracovní dobu, vzdělávání, dodatečnou dovolenou nebo notebook," komentuje Burianová pro Aktuálně.cz.

Odlišný výsledek přinesla prosincová studie PayWell, kterou zpracovala společnost PwC. Ta naopak oslovila přes stovku českých firem, které uvedly, že nejčastěji odměňují zaměstnance pátým týdnem dovolené navíc. Na druhém místě pak skončily stravenky.

Samotné firmy určují, které benefity zaměstnanec dostane, podle toho, jak jsou pro ně jednotlivé možnosti nákladné. Významnou roli ale hraje i věk dané osoby.

 

Právě se děje

Další zprávy