Větrný megapark šíří obavy, lidé prosí stát, aby zasáhl

Tomáš Fránek
8. 7. 2010 11:26
Obyvatelé žádají ministerstvo, aby výstavbu největší sestavy větrníků v zemi odmítlo
Lidé se bojí nejen hluku z větrníků, ale i toho, že zničí vzhled krajiny a připraví je o turisty. Ilustrační foto.
Lidé se bojí nejen hluku z větrníků, ale i toho, že zničí vzhled krajiny a připraví je o turisty. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moldava - Lidé v Krušných horách se bojí, že jim největší větrný park v zemi s 25 elektrárnami u Moldavy zničí krajinu a zhorší životní prostředí.

Nejde přitom o jediný projekt v této lokalitě. Blízko větrných elektráren má vyrůst i velká solární elektrárna.

Lidé z Moldavy už kvůli obavám z provozu větrníků sepsali petici a žádají ministerstvo, aby se stavbou největšího větrného parku v zemi nesouhlasilo.

Obyvatelé Moldavy tak sepsali deset hlavních bodů, pro které by stavba větrných elektráren neměla být povolena. "V oznámení o výstavbě elektráren jsme shledali řadu mylných a zavádějících informací," uvedli lidé v dopise zaslaném ministerstvu.

Podle nich elektrárny významně naruší krajinný ráz, budou lidi obtěžovat hlukem, zaberou půdu a znehodnotí turisticky přitažlivou lokalitu.

"Obec přežila i vysidlování pohraničí. Výstavba větrných elektráren ale bude důvod pro vystěhování. V okolí Moldavy se nachází řada rekreačních zařízení, které výstavbou elektráren ztratí svou atraktivitu," napsali lidé ve svém vyjádření k výstavbě parku.


Pro stavbu elektráren je vedení obce, to stavbu schválilo, i když nemá zatím schválený územní plán. Na jeho schválení se teprve pracuje.

Investorem celého projektu, který nemá v Česku konkurenci, a který byl už jednou odložen, je společnost Czech Wind Holding, napojená na investiční skupinu J&T.

Czech Wind Holding chce mít v okolí Moldavy elektrárny o výkonu 50 - 75 MW. "Projekt představuje plán výstavby 25 větrných elektráren. Součástí záměru je i výstavba 13 kilometrů kabelového vedení," napsala firma v oznámení pro Ministerstvo životního prostředí, které bude celý projekt posuzovat.

Protestují lidé, ekologové i celé kraje

Krušné hory jsou právě kvůli síle větru místem, které si investoři pro výstavbu větrných elektráren vybírají v Česku nejčastěji.

Podle plánů firmy dojde k ovlivnění vzhledu krajiny, je také možný vliv hluku na lidi žijící v okolí. Celý projekt je navíc situovaný do chráněné ptačí oblasti.

Protesty proti výstavbě větrných elektráren nejsou ojedinělé, větrníky se nelíbí jak lidem, tak politikům z krajských úřadů. Kraj Vysočina tak nesouhlasí se stavbou větrných parků u Jaderné elektrárny Dukovany, Ústecký kraj nevydal souhlas se stavbou větrné elektrárny v Rumburku.

A na protesty a nesouhlas úřadů naráží také připravovaný větrný park nedaleko Oderských vrchů na severu Moravy.

Všechny protesty nebo nesouhlasné stanoviska úřadů mají jedno společné - větrné elektrárny podle úředníků, politiků i obyvatel výrazně změní krajinu k horšímu. A přidávají se k tomu obavy z hluku a ztráty atraktivity celých oblastí pro turistiku.

 

Právě se děje

Další zprávy