Veterináři za dva týdny zakázali prodej 40 tun masa

ČTK ČTK
31. 1. 2013 19:45
Maso z dovozu kvůli špatnému označení či prošlé trvanlivosti buď vrátili nebo zlikvidovali
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veterináři nepustili v uplynulých dvou týdnech do prodeje přes 40 tun mraženého masa a uzenin z různých zemí kvůli špatnému označení nebo prošlému datu spotřeby.

Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Nevyhovující výrobky byly zlikvidovány nebo vráceny zpět výrobci.

Například v Podolí ve Zlínském kraji kontroloři odhalili 19 tun špatně označených kuřecích prsních řízků původem z Thajska, které do Česka dovezla slovenská firma.

Na stejném místě bylo zjištěno přes osm tun prošlého zmraženého zvěřinového ořezu z Belgie a 13 tun nesprávně označeného zmraženého hovězího masa z Polska.

V Pardubicích kontrola odhalila 115 kilogramů zmrzlé krájené uzeniny v přepravkách a pytlích bez jakéhokoliv označení.

V Jihomoravském kraji ve dvou případech příjemci nenahlásili dovoz více než osmi tun kondenzovaného mléka ze Slovenska a přes tunu stejného výrobku z Německa a srovnatelné množství masa a masných výrobků ze Slovenska.

"Všechny zásilky byly sice v pořádku, ale za nenahlášení bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty," uvedl Duben.

Na základě vládního nařízení musí od poloviny loňského května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Nahlašování mimo jiné inspektorům usnadňuje výběr potenciálně problémových zásilek.

 

Právě se děje

Další zprávy