Velký seznam nebezpečných aerolinek. Vévodí mu Filipíny

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 4. 2012 13:40
Černá listina obsahuje hlavně společnosti z Filipín, Indonésie a Kazachstánu

Brusel - Na seznamu nebezpečných leteckých společností, u kterých je zvýšené riziko havárie, se aktuálně nachází 279 aerolinek z celkem 21 zemí světa. Nejvíce dopravců pochází z Filipín a Indonésie.

Vyplývá to z nového Seznamu EU pro leteckou bezpečnost, který ve čtvrtek vydala Evropská komise.

Aerolinie, které se na černou listinu dostaly, nesmí v EU leteckou dopravu provozovat, případně pro ně platí alespoň různá provozní omezení.

Zákaz se nově týká například venezuelské společnosti Conviasa. "Za četnými obavami o bezpečnost stojí nehody a výsledky prohlídek na odbavovací ploše na letištích v EU," vysvětluje komise.

Nárok na výměnu letenky

"Bezpečnost je pro nás nejdůležitější. V této věci si nemůžeme dovolit žádné kompromisy. Pokud máme důkazy, ať už v EU, či mimo ni, že letečtí dopravci neprovozují lety bezpečně, musíme přijmout opatření, abychom vyloučili jakékoli riziko," vysvětluje místopředseda Komise Siim Kallas, který je odpovědný za dopravu.

Nejvíce rizikových aerolinek pochází z Filipín - na seznam se jich dostalo 56. Následují Indonésie (48 aerolinií), Kazachstán (38 dopravců) a Demokratická republika Kongo. Nebezpečné firmy pocházejí především z Afriky, střední a jihovýchodní Asie.

Žebříček pravidelně sestavuje Výbor pro leteckou bezpečnost, kam kromě představitelů členských států EU patří také zástupci Chorvatska, Norska, Islandu, Švýcarska a Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). K předchozí aktualizaci seznamu došlo v listopadu 2011.

Černou listinu dává EU dohromady od roku 2006. "Důvodem byla především tragická havárie egyptské letecké společnosti Flash air z roku 2004, kdy všech 148 francouzských turistů zahynulo," komentuje specialista na cestovní ruch Tomio Okamura.

Kompletní seznam je k dispozici na stránkách Evropské komise. Poskytovat zákazníkům by jej měli i všichni prodejci letenek nebo cestovní kanceláře.

"Pokud si klient zakoupí na území EU letenku a přepravce je přiřazen na tuto listinu, je prodejce povinen nabídnout cestujícímu proplacení letenky nebo přesměrování zdarma na jiný let," doplňuje Okamura.

Nepoletíte na dovolenou letadlem z černé listiny?

 

Právě se děje

Další zprávy