Varování. O penzi může přijít drtivá většina šéfů firem

Ekonomika Ekonomika
23. 2. 2011 16:53
Společnost Deloitte vyčíslila rozsah škod po rozsudku NSS: postihnout může 90 procent firem
Šéfové firem mohou mít problém s rozsudkem Nejvyššího správního soudu (ilustrační foto)
Šéfové firem mohou mít problém s rozsudkem Nejvyššího správního soudu (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Deloitte Advisory odhaduje, že až 90 procent tuzemských společností může mít potíže s rozsudkem Nejvyššího správního soudu, který zakázal souběh funkcí ve firmách.

Řada šéfů firem totiž působí jako statutární orgán a zároveň stejnou činnost vykonávají na základě pracovního poměru, což soud v prosinci označil za nepřípustné v konkrétním případě, který posuzoval.

Robert Bezecný ze společnosti Deloitte Advisory uvedl, že tento problém má drtivá většina firem.

Podobný nález soudu už Česku existuje od roku 1993, ale Nejvyšší správní soud (NSS) ho poprvé použil i na nemocenské či důchodové pojištění.

NSS konkrétně v prosinci rozhodl, že Česká správa sociálního zabezpečení správně nevyplatila jednateli společnosti nemocenskou. Na tu měl nárok jako zaměstnanec téže firmy, jímž se ale podle soudu z právního hlediska vůbec nemohl stát, popisuje případ agentura ČTK.

Ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí by proto podle Bezecného měla vzniklou nejistotu řešit a k celé záležitosti se vyjádřit.

Kvůli rozhodnutí soudu by mohly tisíce šéfů českých firem ztratit nárok na nemocenskou a při vypočítávání důchodu přijít o řadu let, které jim nebudou započítány. "To by v konečném důsledku mohlo znamenat, že dotyčný nebude mít nárok na důchod vůbec," uvedl Bezecný.

Některé firmy už pro jistotu začaly měnit smlouvy svých šéfů.

 

Právě se děje

Další zprávy