V Česku končíme, rozhodli majitelé Direct Pojišťovny

Petr Kučera Petr Kučera
25. 6. 2012 19:28
S okamžitou platností přestává firma uzavírat nové smlouvy, ty stávající nechá doběhnout
Foto: Direct pojišťovna

Praha - Po čtyřech letech od vstupu na trh končí svou činnost česká pojišťovna Direct. Rozhodla o tom britská společnost RSA, která je nyní jejím stoprocentním vlastníkem.

"Přijali jsme strategické rozhodnutí, že s platností od 25. června 2012 nebude Direct Pojišťovna prodávat nové pojistné smlouvy. Všechny ostatní služby a servis pro stávající klienty zůstávají v nezměněném rozsahu," uvedl v tiskové zprávě Andrew Burke, generální manažer RSA pro oblast střední a východní Evropy,

"Stávající pojistné smlouvy jsou platné i nadále. Po vypršení platnosti smlouvy nedojde však již k její obnově a stávající portfolio bude takto postupně utlumeno," dodává.

"RSA bude spolupracovat se svými obchodními partnery a zákazníky na zajištění řádného postupného ukončení podnikání Direct Pojišťovny," ujišťuje Burke.

"Naší strategií je dosáhnout na vybraném trhu určité velikosti, jež nám umožní vytvářet udržitelný zisk. S ohledem na situaci a vývoj českého pojistného trhu si uvědomujeme, že v České republice toto v rozumném časovém horizontu možné nebude, a proto jsme učinili obtížné rozhodnutí se z trhu stáhnout," vysvětluje Burke.

"Ačkoli Direct Pojišťovna v průběhu uplynulých čtyř let dosáhla řady pozitivních výsledků, nepříznivé podmínky na českém pojistném trhu jí neumožnily docílit dostatečné velikosti a ziskovosti v přijatelném časovém horizontu pro RSA," říká.

Novým generálním ředitelem Direct Pojišťovny se pro její závěrečné období stane dosavadní finanční ředitel Roman Fink, dosavadní šéf Ján Čarný ze společnosti po vzájemné dohodě odchází.

Specialista na přímý prodej

Direct Pojišťovna vstoupila na český trh v květnu 2007 a specializovala se na prodej výhradně přes internet nebo telefon. Nejdříve nabízela jen povinné ručení, poté i havarijní pojištění.

Dva roky po vstupu na trh rozšířila nabídku o pojištění majetku a odpovědnosti občanů, vloni na podzim přidala i cestovní pojištění.

Podíl Directu na českém pojistném trhu se i po čtyřech letech existence pohyboval hluboko pod jedním procentem, v některých segmentech - zejména právě v povinném ručení - je ale výrazně vyšší. Celkem má pojišťovna Direct kolem 74 tisíc aktivních smluv.

Za letošní první čtvrtletí firma vybrala pojistné za 82 milionů korun, což znamená meziroční nárůst jen dvě procenta. Celkem tuzemské pojišťovny vybraly za první tři měsíce na pojistném 30,2 miliardy korun, na Direct tak připadá podíl 0,3 procenta.

Britská pojišťovací skupina RSA Insurance Group Plc se stala 100% vlastníkem Direct Pojišťovny v červnu 2009.

Firma oznámila, že restrukturalizační náklady spojené s odchodem z českého trhu dosáhnou zhruba 10 milionů liber, které zahrne do pololetních výsledků za rok 2012.

"Proces ukončení činnosti v ČR bude trvat několik let," řekl ČTK mediální zástupce RSA Radovan Suk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Co nabízí pojišťovny v ČR?

 

Právě se děje

Další zprávy