Ústavní soud odmítl stížnost exmanažera Mostecké uhelné

Tomáš Fránek
10. 5. 2013 16:37
V pondělí začne ve Švýcarsku soud kvůli praní špinavých peněz z privatizace dolů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Ústavní soudci odmítli zasáhnout ve prospěch exmanažera Mostecké uhelné společnosti Petra Krause a nezrušili verdikt protikorupční policie o zahájení trestního stíhání.

Kraus patří mezi šest manažerů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí dolů za peníze ukradené samotné firmě. V pondělí začíná u trestního soudu ve švýcarském městě Bellinzona proces s manažery kvůli praní špinavých peněz z privatizace dolů.

Kraus podal ústavní stížnost poté, co Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo, že postup policie v této kauze je v pořádku. Podle Krause to ale tak není.

Poškodili mě, stěžuje si exmanažer

Z rozhodnutí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality o zahájení stíhání pro zneužití informace a postavení v obchodním styku není podle Krause vůbec jasné, kdy měl celou operaci organizovat, kdy a koho měl za účelem páchání této činnosti řídit, případně jak a kdy měl tuto činnost naplánovat.

„Byla mi upřena možnost na dané obvinění adekvátně reagovat a efektivně se bránit," uvedl ve stížnosti Kraus. Ten také poukázal na trestní řízení ve Švýcarsku, které mu brání v účinné obhajobě. Probíhající trestní stíhání proto považuje za nepřípustné.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Podle nich mohou do podobných případů, kdy je zahájeno trestní stíhání, zasahovat jenom ve výjimečných případech. A to ve chvíli, kdy dochází k extrémnímu poškození základních práv. K tomu v tomto případu nedošlo.

„Není smyslem usnesení o zahájení trestního stíhání vyřešit všechny sporné otázky skutkové a právní, které se jím otevírají," konstatovali ústavní soudci. Dodali, že k případu se mohou vrátit teprve ve chvíli, kdy bude ukončen.

„Důvody, jež by měly ospravedlňovat kasační zásah Ústavního soudu již v tomto stádiu trestního stíhání, stěžovatel relevantně neuvádí. Trestná činnost, jak Ústavní soud často uvádí, nemusí (a ani nemůže) být v tomto stadiu prokázána a posléze ve skutkové větě popsána natolik spolehlivě v míře, jako je tomu například u podané obžaloby," rozhodli soudci.

Soud ve Švýcarsku

Švýcarská prokuratura obžalovala bývalé manažery Mostecké uhelné společnosti Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Marka Čmejlu a Jiřího Diviše a také Belgičana Jacquesa de Grooteho. Původně obvinila i Luboše Měkotu, který však v letos březnu zemřel.

Podle švýcarské obžaloby bývalí manažeři poškodili český stát i samotné doly, a to o 3,5 miliardy korun. Kvůli vyšetřování mají exmanažeři na švýcarských účtech zablokováno celkem 14 miliard korun. Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber místním médiím v minulých dnech řekl, že výsledek soudu bude ukázkovým příkladem, jak v obdobných mezinárodních kauzách příště postupovat.

V Česku policie manažery podezřívá, že ze společnosti vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií Mostecké uhelné. Exmanažeři od počátku trestní stíhání odmítají. Jejich mediální zástupkyně Alexandra Rudyšarová již dříve uvedla, že jsou výsledkem společenského tlaku a jsou nezákonná.

V říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle spisu způsobili státu škodu 1,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy