Úředníci potřebují vysvětlit reformu. Stát to zaplatí

Tomáš Fránek
3. 5. 2012 6:00
Ministerstvo hledá firmu, která zajistí školení a kulaté stoly v regionech
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí začne školit pracovníky tohoto úřadu i další státní zaměstnance o tom, co jim přinese důchodová reforma.

Resort vedený ministrem Jaromírem Drábkem si ale na vysvětlování důchodové reformy nevystačí sám, chce si na to najmout firmu. Podle mluvčí úřadu Viktorie Plívové totiž není v silách ministerstva celou akci zajistit.

Různé průzkumy potvrzují, že většina lidí se v chystané reformě neorientuje. Novinky přitom mají platit už od roku 2013.

Například podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Partners je reforma pro více než dvě třetiny Čechů nesrozumitelná. A podle průzkumu STEM/MARK pro společnost Fincentrum se tři čtvrtiny lidí obávají, že kvůli reformě přijdou o peníze, které do systému léta vkládali.

„Komunikace spojená s reformou ze strany vlády je katastrofálně špatná. Když se ptám odborníků, i oni tápou. Ministerstvo práce a sociálních věcí se sice snaží komunikovat, ale nestačí to," říká k výsledku průzkumu společnosti Partners její ředitel pro strategii Pavel Kohout.

Hlavně pro úředníky

Ministerstvo nyní vypsalo zakázku na firmu, která bude školit zaměstnance úřadu a také pořádat kulaté stoly v jednotlivých regionech. „Cílovou skupinou budou státní zaměstnanci," uvádí se v oznámení o zakázce.

Do konce roku - tedy do startu důchodové reformy - plánuje úřad zaplatit za osvětu mezi úředníky přes tři miliony korun.

Součástí projektu bude i vzdělávací modul pro zaměstnance ministerstva, kteří přitom reformu připravovali. „Vzdělávací modul vysvětlí problematiku důchodové reformy," tvrdí ministerstvo v zadání zakázky.

Podle mluvčí úřadu Viktorie Plívové je sice informační projekt zaměřený na státní zaměstnance, ministerstvo ale počítá, že osloví i lidi mimo státní správu.

„Sekundárně budou osloveny a informovány i další skupiny obyvatel. V rámci kulatých stolů budou přizváni například personalisté velkých firem v regionu, proškolení zaměstnanci budou moci předat informaci občanovi, vznikne veřejně přístupný web, posílena bude infolinka České správy sociálního zabezpečení," upřesňuje Plívová.

Nemáme tolik sil

Samo ministerstvo není podle mluvčí schopno zajistit propagaci reformy vlastními silami.

"Zaměstnanci úřadu budou jezdit na kulaté stoly a zajišťovat texty na propagaci reformy. Na technické provedení - například naprogramování vzdělávacího modulu, shánění či zajištění prostor v regionech, zajištění techniky u kulatých stolů - bychom stejně museli externí firmu najímat," uvádí Plívová.

Penzijní reforma předpokládá, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body z povinného sociálního pojištění (to v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy). Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů "ze svého".

Sociální demokraté už napadli zákony důchodové reformy u Ústavního soudu. Pokud uspějí v příštích parlamentních volbách, chtějí změny v penzích zrušit, případně upravit.

Podle opozice je v době hospodářské krize hazardem převádět 20 miliard korun ze státního důchodového systému do soukromých penzijních fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy