Start důchodové reformy přilákal další banku

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
19. 4. 2012 14:45
Žádost o licenci již brzy podá Raiffeisenbank, která tak doplní tři největší banky
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Již od začátku příštího roku, tedy hned od startu důchodové reformy, by své penzijní fondy chtěla lidem nabízet i Raiffeisenbank.

Ta plán vstoupit na trh penzijního dobrovolného spoření avizovala již dříve, nyní však její mluvčí Tomáš Kofroň online deníku Aktuálně.cz potvrdil, že Raiffeisenbank dělá vše pro to, aby na trh vstoupila s účinností důchodové reformy, tedy od roku 2013.

"Pracujeme na vytvoření vlastní penzijní společnosti, chceme se podílet jak na novém, tak na stávajícím pilíři penzijního připojištění. Během několika týdnů bychom rádi podali na ČNB žádost o licenci pro nově zřízenou penzijní společnost. Rádi bychom na trh vstoupili v příštím roce ihned poté, co budou splněny všechny legislativní a regulatorní požadavky," uvedl Kofroň.

Z bank působících v Česku nyní vlastní penzijní fond provozují pouze tři největší, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka.

Dohromady si lidé mohou vybrat z devíti penzijních fondů, které již potvrdily zájem o transformaci na nové penzijní společnosti. Vedle nich a Raiffeisenbank by se nabídka spoření na penzi měla v příštích letech rozrůst ještě o další společnosti.

Již na konci února Hospodářské noviny informovaly, že na tento trh chce vstoupit také investiční společnost Conseq a své možnosti monitoruje také poradenská společnost Partners a UniCredit Bank.

Conseq se od roku 2013 zaměří, narozdíl od Raiffeisenbank, pouze na fondy v rámci třetího pilíře, tedy na reformované penzijní připojištění. Hlavní změny budou spočívat v oddělení majetku klientů od správce penzijního fondu a také v možnosti nabízet více investičních strategií.

"Penzijní připojištění se tak výrazně přiblíží klasickému pravidelnému investování do otevřených podílových fondů, kterému se věnujeme již více než deset let," zdůvodňovala své rozhodnutí společnost Conseq.

 

Právě se děje

Další zprávy