Účet za Kyrill: miliarda u pojišťoven

Red eko, čtk
20. 4. 2007 15:10
Suma by se měla ještě zdvojnásobit
Kyrril nadělal spoušť v mnoha lesích
Kyrril nadělal spoušť v mnoha lesích | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtvrt roku po řádění orkánu Kyrill vyplatily české pojišťovny včetně záloh 980 tisíc korun.

Takový je účet za více než 59 tisíc škod, které zatím pojišťovny vyřídily. Celkem očekávají následkem kalamity
téměř 77 tisíc pojistných událostí za 2,15 miliardy korun. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

Lesy, domy, auta

Nejvíce, 42 tisíc škod, registrovala Česká pojišťovna, která klientům zaplatila více než 850 milionů korun. K dnešnímu dni uzavřela asi 90 procent všech případů. "Největší škody jsme zaznamenali na lesních porostech, budovách a automobilech.

Konkrétně šlo o poškozenou krytinu jak na soukromých, tak na průmyslových objektech. Nejčastěji byly škody
způsobeny pády stromů, reklamních nosičů a větví na objekty, oplocení a automobily," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa eviduje podle mluvčího Marka Vícha po vichřici 20 500 škod s celkovým plněním 700 milionů korun. Kooperativa již zcela zlikvidovala kompletně 17 tisíc škod a celkem včetně záloh vyplatila již plnění 420 milionů korun. "Toto číslo však neustále roste tak, jak se postupně likvidují škody," podotkl Vích.

Foto: Aktuálně.cz

Pojišťovna UNIQA zaznamenala 1430 škod klientů, z nichž přes dvě třetiny z nich jsou už vyřízené a pojistné plnění vyplaceno. Doposud stál Kyrill pojišťovnu 30 milionů korun. UNIQA předpokládá, že celkově vyplatí na odškodnění 70 milionů korun. Ačkoliv orkán postihl republiku před třemi měsíci, ještě nyní docházejí do pojišťovny škodní hlášení.

"V prvních dvou týdnech v dubnu zaregistrovala UNIQA dalších 15 škod," poznamenala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Škody za desítky milionů korun oznámily v minulých týdnech následkem řádění orkánu také ČSOB Pojišťovna, Allianz, Generali nebo Česká podnikatelská pojišťovna. Škody způsobené orkánem Kyrill jsou vzhledem ke svému počtu a rozsahu srovnatelné s těmi, které v loňském roce způsobila tíha sněhu nebo jarní povodně.

Orkán zasáhl Evropu 18. ledna silou větru srovnatelnou s tropickými hurikány. Bouře trvala dva dny a vedle Česka a Německa způsobila značné škody v Británii, Francii a Nizozemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy