Tuzemák, vodka a zelená zdraží až o dvě koruny na láhev

Karel Toman
24. 1. 2011 14:10
Zvýšení daní, příliv černého alkoholu a růst cen už některé výrobce ohrožuje
Foto: Ahold Slovakia

Praha - Výroba lihovin v roce 2010 poklesla u některých výrobců až o třetinu. Vyplývá to z údajů Sdružení výrobců lihovin (SVL), které zastupuje třicítku českých likérníků. Podle nich tak letos láhve s legálním alkoholem podraží.

"Zdražení nejvíce hrozí u výrobků s velkým obsahem lihu i cukru, mezi které patří i tradiční výrobky jako Tuzemák, Vodka a Peprmintový likér, a to řádově o jednu až dvě koruny, " tvrdí předseda SVL Pavel Kučera.

Hlavním důvodem poklesu prodeje jsou vedlejší důsledky zvýšení spotřební daně k začátku roku 2010, ale i výroba a dovoz nelegálního alkoholu.

Cukr zdražil o desetinu, líh o pětinu

Zvýšení spotřební daně k 1. lednu 2010 způsobilo, že většina odběratelů likérek se předzásobila zbožím ještě na konci roku 2009, kdy mohli nakupovat za levnější ceny.

"Sice to pro toto období znamenalo rekordní prodej, ale oproti tomu v prvním kvartálu roku 2010 došlo k rapidnímu poklesu zájmu o zboží, a tedy i snížení výroby. Za celý rok 2010 hlásí některé likérky redukci výroby dokonce až o jednu třetinu oproti roku 2009," řekl předseda Kučera. 

Zdražení se podle sdružení likérky snažily vyhnout úsporami. Dál už to ale podle nich nejde, některé členy by podle Kučery tento cenový tlak už letos položil. Většina tak bude muset jít letos s cenou nahoru.

Důvodem jsou mimo jiné také nárůsty cen energií, ale hlavně cukru a lihu. Cukr je v letošním roce oproti roku 2010 dražší asi o 12 procent a líh dokonce o 20 procent. Zdraží tak hlavně v úvodu zmíněné tradiční lihoviny. 

Daňový únik za šest milionů odhalil jediný zátah

Prodej lihovin a likérů klesl podle SVL také kvůli výrobě a dovozu nelegálního alkoholu. Ten je podle názoru sdružení, který před časem potvrdila i zjištění deníku Aktuálně.cz pro konzumenty zdravotně nebezpečný, je prodáván pod cenou a stát tak přichází o obrovské sumy na daních.

Jen při prosincové akci v Ostravě odhalila celní správa velkou výrobnu nelegálního alkoholu řízená organizovanou skupinou. Tři její aktéři skončili ve vazbě a byli obviněni z trestného činu krácení daně a pokud by se jenom zde zajištěný alkohol dostal do oběhu, přišel by stát přibližně o 6 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy