Trest za drahé právníky, státní Homolka plýtvala penězi

Tomáš Fránek
6. 1. 2012 11:00
Antimonopolní úřad trestá nemocnici za výběr právní kanceláře
Velké kosti velkého vědce na CT.
Velké kosti velkého vědce na CT. | Foto: Nemocnice Na Homolce

Brno - Státní Nemocnice Na Homolce závažně porušila zákon. Vybrala právníky bez řádné soutěže.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého má nemocnice zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Na sporný výběr právníků upozornila protikorupční organizace Transparency International, její námitky nyní antimonopolní úřad potvrdil. Pokuta je pravomocná.

Státní nemocnice tak za tři čtvrtě roku zaplatila externí advokátní kanceláři Šachta & Partners více než deset milionů korun, a to bez výběrového řízení. Homolka platila za právníky několikanásobně více než jiné, větší nemocnice.

Nemocnice věděla, a přesto platila

Podle zákona se ale má soutěž vypisovat vždy, když předpokládaná hodnota přesáhne dva miliony korun. V tomto případě ale jen za devět měsíců roku 2009 nemocnice zaplatila více než deset milionů korun.

"Už v době uzavírání smlouvy muselo být Nemocnici Na Homolce zřejmé, že ta stanovená hodnota překročí tu částku dva miliony korun," uvedla právnička protikorupční organizace Radka Pavlišová.

Nemocnice, která zaměstnává vlastního právníka, se bránila tím, že v době uzavírání smlouvy netušila, kolik bude za služby právníkům platit a jaký objem práce budou muset udělat.

Porušení zákona ale jednoznačně potvrdil i antimonopolní úřad. "Zadavatel (Nemocnice Na Homolce) nedodržel postup podle zákona, mohl tak podstatně ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky," rozhodl úřad. To znamená, že pokud by nemocnice vypsala soutěž, mohla na platbách za právní služby výrazně ušetřit.

Nemocnice navíc smlouvu s právní kanceláří prodloužila podepsáním dodatku i na rok 2010 a kancelář Šachta & Partners inkasovala další miliony korun.

Absolutně nepřijatelný dodatek

Podle expertů antimonopolního úřadu muselo vedení nemocnice jednoznačně vědět, že porušuje zákon a musí soutěž vypsat. Obranu nemocnice, že dodatek ke smlouvě, ve kterém nemocnice ani neurčila, dokdy bude platit, musel být uzavřen kvůli naléhavé potřebě právních služeb, úřad neuznal.

"To není absolutně přijatelné tvrzení," uvedl antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí.

Najímání právních kanceláří je u ministerstev a dalších státních organizací včetně nemocnic obvyklou věcí a utrácí se tak zbytečně stamiliony.

Ústavní soudci už v několika případech rozhodli, že stát se má nechat zastupovat vlastními právníky, a ne platit externím firmám.

"Je všeobecně známo, že orgány státní správy mají zřízeny k výkonu právních agend příslušné právní (legislativní) odbory, zaměstnávající dostatečný počet odborných pracovníků, kteří jsou schopni zajišťovat ochranu zájmů České republiky před soudy," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy