Telefonice O2 klesl v pololetí zisk o 23,9 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 7. 2010 17:08
Zisk operátora poklesl kvůli povinnému snížení poplatků.

Praha - S nižším ziskem i tržbami než v loňském prvním pololetí letos skončilo s červnem hospodaření společnosti Telefonica O2 Czech Republic. Čistý konsolidovaný zisk se v letošním prvním pololetí snížil o 23,9 procenta na 4,354 miliardy korun.

Celkové konsolidované výnosy z podnikání se snížily o 6,6 procenta na 27, 765 miliard korun. Rychlejším tempem klesaly příjmy z mobilních služeb, které se mimo jiné vlivem snížení mobilních terminačních poplatků propadly o 8,5 procenta na 14,310 miliardy korun. U pevných linek bylo snížení 7,5 procenta.

Příjmy klesaly přesto, že operátorovi přibylo zákazníků. U mobilních smluv to bylo o 4,5 procenta, u přípojek ADSL o 11 procent. Snížil se počet pevných linek, ale tempo jejich ubývání zpomalilo na 29 tisíc.

"Jsem rád, že se nám i ve druhém čtvrtletí tohoto roku podařilo udržet dobrou výkonnost v nárůstu zákazníků, a to zejména v oblasti vysokorychlostního připojení ADSL a mobilních smluvních zákazníků. Úspěšná nabídka založená na vysokorychlostním internetu nám pomohla dále snížit pokles počtu pevných linek," uvedl k výsledkům finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen.

Zároveň se O2 podařilo snížit provozní náklady o 1,6 procenta. "Meziroční srovnání výše provozních nákladů bylo ovlivněno pozitivním vlivem dohody o narovnání se společností T-Mobile ve druhém čtvrtletí 2009 ve výši 1 027 mil. Kč. Bez zahrnutí této položky by konsolidované náklady klesly v prvním pololetí 2010 meziročně o 7,3 procenta," uvedla společnost ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy