Švýcar ze Seychel hrozí Česku arbitráží za 14 miliard

Karel Toman
24. 2. 2011 16:36
České úřady prý americké investiční skupině zmařily investice a poškodily jméno
Foto: Karel Toman

Praha - Už druhou arbitráž proti České republice oznámila v krátké době investiční společnost The Washington Investment Company (WIC). Peníze chce za zmařené zakázky státem ovládaných Lesů ČR.

Dohromady jde v obou sporech o 14 miliard korun, což ze sporu dělá jednu z největších arbitráží v historii České republiky.

Zda se WIC s českým státem dohodne mimosoudně, nebo půjdou do střetu, se rozhodne nejdříve v červenci. Ministerstvo financí však podle svých slov skupině WIC mnoho šancí nedává.

WIC je americká investiční skupina sídlící v daňovém ráji na Seychelách, která spravuje švýcarský kapitál. Ovládá ji Švýcar, jehož jméno WIC nechce zveřejnit.

Dva zmařené projekty

První spor o znehodnocené zakázky softwaru kvůli zrušené soutěži Lesů oznámila skupina WIC 2. února - žádá v ní po státu 12 miliard korun. Druhou při oznámila dnes a chce v ní za zadržované vratky za DPH až dvě miliardy korun.

Znehodnocené zakázky od Lesů ČR měly hodnotu 230 milionů, vratky zadržované finančním úřadem pro Prahu 4 dosahují výše 300 milionů korun.

Probíhající arbitráže

  • ECE Group
    Nárok: 70,3 milionu eur (1,8 miliardy Kč)
    Spor: Rozhodnutí MMR ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení.
  • Rupert Joseph Binder
    Nárok: 2,3 miliardy Kč
    Spor: Německý podnikatel napadl postup českých celních orgánů, který podle něj vedl k faktické likvidaci jeho společnosti.
  • InterTrade
    Nárok: 87,3 milionů eur (3,4 miliardy Kč)
    Spor: Kauza spojená s Lesy ČR. Bývalý německý majitel lesnické firmy CE WOOD se soudí se státem kvůli zadávání tendrů.
  • Konsortium Oeconomismus
    Nárok: 710 milionů Kč
    Spor: Týká se spalovny, která měla stát v Mladé Boleslavi. Projekt se však neuskutečnil.
  • P. F. Vöcklinghaus
    Nárok: 982 milionů Kč
    Spor: Německý podnikatel požaduje odškodnění za zmařenou investici do golfového hřiště Cihelna.

(Zdroj: ČTK)

"Jsme vázáni mlčenlivostí o všem, co se v daňovém řízení dozvíme," řekla deníku Aktuálně.cz ředitelka finančního úřadu pro Prahu 4 Irena Kryznerová a stejnou formuli opakovala i mluvčí finančního ředitelství pro celou Prahu Miroslava Bardonková.

Jak však skupina, která přišla řádově nanejvýš o stamiliony dospěla ke škodě v řádech miliard?

Klíč je v tom, že kvůli oběma sporům skončily podle WIC  dva její velké projekty. V prvním případě už rozestavěná 23 hektarů velká průmyslová zóna u Kolína, v druhém pak podobně "rozestavěný" soukromý investiční portál. První investici už zachránit nejde, druhá ještě ano.

Pohřbená zóna u Kolína

Kolínskou zónu budovala firma Aventic, kterou později koupila WIC. Aventic pak roku 2007 vyhrála soutěž Lesů České republiky na dodávku softwaru, kterou ale vzápětí nové vedení podniku zrušilo a za kterou nakonec podnik dostal milionovou pokutu od antimonopolního úřadu.

Aventic však podle WIC není zadavatel a za pokaženou soutěž nemůže. Přesto od firmy začaly banky a investoři dávat kvůli mediálně propírané zakázce ruce pryč. A to v době, kdy potřebovala peníze k dokončení rozestavěné kolínské zóny, kam podle Slaného tou dobou investovala "řádově miliardy". Aventic je od té doby v likvidaci.

"Zóna měla být centrem privátní distribuce z Číny a USA do Evropy," vysvětluje Slaný. "V Evropě má být takovýchto zón celkem sedm, zóna v ČR měla být centrální. Projektu nahrával i fakt, že právě v té době se na Kolínsku stavěla automobilka TPCA a z druhé strany v Kutné Hoře se chystala výstavba výrobního centra Foxconn."

Obě zóny měly podle představ WIC využívat její distribuční zónu, Foxconn i TPCA jsou ostatně zákazníky jedné ze softwarových firem skupiny WIC z prvního sporu o zakázky Lesů ČR.

Hodnotu takto ušlých investic odhaduje WIC na 12 miliard korun.

Rozestavěný investiční portál

Podobné to je v druhém sporu, kde společnost Third Capital Project ze skupiny Sei Group patřící WIC buduje „obchodní a investiční portál". Jeho cílem přivádět jím investory z USA a Asie do České republiky a EU a poskytovat jim tady servis."

Third Capital Project a další společnosti ze skupiny WIC k tomu podle Slaného vyjednaly výlučná práva s německou softwarovou firmou SAP a vytvořily síť obchodních partnerů od bank přes pojišťovny až po poskytovatele informačních technologií a mezinárodních daňových a právních kanceláři.

Teď ale společnosti nemohou v projektu pokračovat, protože stamiliony zadržované údajně „šikanózním způsobem" finančním úřadem na Praze 4, jí působí potíže v cash-flow.

"Odhad hodnoty tohoto portálu dle expertního posudku, který vypracoval nezávislý znalec ustanovený českým soudem, je téměř dvě miliardy korun," dodal mluvčí WIC.

Česko je třetí nejčastěji žalovanou zemí

Oba spory byly ministerstvu financí oznámeny zároveň letos počátkem ledna. "Od té doby běží šestiměsíční lhůta, během které je možné jednat o smírném řešení a dohodnout se mimosoudně," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí WIC Miroslav Slaný.

"Mezinárodní arbitrážní žaloba může (ale také nemusí) být podána až po uplynutí této šestiměsíční lhůty," dodal.

"Nedomníváme se, že by měla společnost WIC šanci uspět," vzkázal před časem za ministra financí Miroslava Kalouska Jakub Haas z jeho tiskového odboru. Právě ministerstvo financí v arbitrážích zastupuje Českou republiku na základě mezinárodních dohod o ochraně a podpoře investic.

Česká republika v současnosti čelí 14 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, aktuálně se jich koná pět z nich. Ve sporech jde o zhruba 24 miliard korun. V arbitrážích, které prohrál nebo ve kterých uzavřel dohodu o smíru, zaplatit stát přes 15 miliard korun, dalších 1,7 miliardy zaplatil za právníky.

Podle týdeníku Euro je Česko v mezinárodních arbitrážích třetí nejčastěji žalovaný stát světa.

 

Právě se děje

Další zprávy