Česku hrozí kvůli Lesům ČR arbitráž za 12 miliard korun

Karel Toman
2. 2. 2011 11:40
Americká investiční skupina WIC viní Lesy ČR i ministerstvo z poškození investic
Foto: Ondřej Besperát

Washington/Praha - Americká společnost The Washington Investment Company (WIC) učinili oficiální krok k arbitráži s Českou republikou, po které bude chtít 12 miliard korun.

"WIC potvrzuje, že doručila Ministerstvu financí dvě oznámení o existenci sporu, která jsou povinnou součástí procesu, směřujícího k mezinárodní arbitráži podle mezinárodních dohod o ochraně a podpoře investic," píše společnost v tiskové zprávě.

V historii arbitráží vůči České republice jde o poměrně vysokou sumu. Z těch ukončených chtěla víc jen Nomura (40 miliard korun) a Mittal (26 miliard).

 "Nedomníváme se, že by měla společnost WIC šanci uspět," vzkazuje za ministra financí Miroslava Kalouska Jakub Haas z jeho tiskového odboru. Právě ministerstvo financí v arbitrážích zastupuje Českou republiku na základě mezinárodních dohod o ochraně a podpoře investic.

Spor se týká zrušených zakázek na výpočetní techniku, které získaly firmy z portfólia WIC v letech 2007 až 2008, kdy byl ministrem zemědělství Petr Gandalovič z ODS. Za jednu z těchto zakázek udělil vloni v květnu antimonopolní úřad Lesům ČR pokutu milion korun.

Spor vznikl roku 2007

První spor vznikl podle WIC v roce 2007, kdy státní podnik Lesy ČR po změně svého vedení ukončil nasmlouvané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a.s. a A-Services&Networks, s.r.o., patřících v té době WIC. Podle společnosti tak učinil „nestandardně a protiprávním způsobem."

Roku 2008  vyvolaly podle WIC Lesy ČR a ministerstvo zemědělství "negativní mediální kampaň" proti obchodní skupině A-Group a jejímu zahraničnímu vlastníku a jeho obchodním partnerům. To mělo podle WIC za následek, že české a zahraniční banky začaly od A-group dávat ruce pryč a že s ní ukončili spolupráci dokonce i nasmlouvaní partneři.

"Obě firmy jsou nyní v nucené likvidaci. WIC si v této kauze nárokuje až 12 miliard korun jako odškodné za zmařené investice, ušlý zisk a prokazatelné poškození dobrého jména jak bývalé skupiny A-Group, tak samotného investora," píše WIC.

Za zmiňovanou zakázku na výpořetní techniku z roku 2007 dostaly Lesy ČR vloni v květnu od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pokutu milion korun. Podle antimonopolního úřadu Lesy ČR neoprávněně rozdělily velkou zakázku celkem na devět menších a porušily tím zákon o veřejných zakázkách.

ÚOHS: Lesy ČR velkou zakázku rozdělily na menší

Firmy Aventic International a.s. a A-Services&Networks, s.r.o. z portfólia WIC získaly celkem pět z devíti těchto menších "podzakázek" za zhruba 30 milionů korun.  

Podle antimonopolního úřadu Lesy ČR rozdělením zakázky podstatně ovlivnily výběr nejvhodnější nabídky přičemž "zadavatel již uzavřel s vybraným uchazečem smlouvy na realizaci veřejné zakázky." V rozporu se zákonem navíc podnik o zakázce neuchoval potřebnou dokumentaci.

Druhý spor je menší a týká se postupu státní daňové správy vůči několika firmám skupiny WIC a její dceřiné skupiny Sei.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě.

Zakázky už šetří i policie

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík počátkem ledna ČTK řekl, že za sporné zakázky nese zodpovědnost vedení, které bylo v podniku v roce 2007. Případem se podle ČTK zabývá i policie, které dalo podnět k vyšetřování vedení podniku, které své předchůdce vystřídalo v polovině roku 2008.

Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič už v srpnu 2008 k případu uvedl, že příslušný pracovník Lesů ČR zneužil plnou moc, kterou měl udělenou od bývalého generálního ředitele, a podepsal objednávky, které neprošly žádným schvalovacím procesem a výběrovým řízením. Tendr na informační technologie měl Lesy ČR údajně připravit o 120 milionů korun.

Lesy ČR ve středu po čtvrté hodině odpoledne vydaly oficiální stanovisko, podle kterého se podnik nebude ke kauze blíž vyjadřovat, protože není obeznámen s obsahem oznámení o sporu.

"Lesy ČR pouze opakovaně uvádí, že nebyly nikdy v minulosti v žádném smluvním vztahu se společností WIC ani společností, v níž by měla společnost WIC v té době dle obchodního rejstříku podíl. S ohledem na možné arbitrážní řízení se Lesy ČR k této věci nebudou v této fázi dále vyjadřovat," píše podnik ve svém stanovisku.

Reakci ministerstva zemědělství zjišťujeme.


 

 

Právě se děje

Další zprávy