Studie: Městské firmy jsou jen trafikami pro politiky

Tomáš Fránek
30. 3. 2008 18:00
Třináct krajských měst má účast v 210 firmách
Město Brno přes městské firmy vlastní hotel, Jihlava tenisové kurty. (ilustrační snímek)
Město Brno přes městské firmy vlastní hotel, Jihlava tenisové kurty. (ilustrační snímek) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Městské obchodní společnosti často nedodržují zákon o veřejných zakázkách, hospodaří neprůhledně a neefektivně.

A jejich ekonomický přínos pro městské pokladny je ve většině případů velmi sporný. To vše vyplývá ze studie protikorupční organizace Transparency International, která sledovala mezi květnem 2004 až zářím 2007 hospodaření celkem 210 společností. Tyto firmy hospodaří s 88 miliardami korun.

Soutěž? Co to je?

Městské firmy si tak nedělají těžkou hlavu s dodržováním zákona o zadávání veřejných zakázek.

"Některé firmy za období květen 2004 až září 2007 nevyhlásily žádné zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách," uvedl šéf české pobočky Transparency David Ondráčka.

Podle něj je přitom nepravděpodobné, že by firmy nenakupovaly zboží nebo služby, jejichž hodnota přesáhla dva miliony korun.

Pokuty za porušení zákona platí ale jenom málo městských firem. Například ostravská městská společnost Vítkovice Aréna dostala pokutu 300 tisíc korun za to, že podepsala smlouvu na stavbu za dvacet čtyři milionů bez výběrového řízení.

Přestože podle Transparency může být zakládání městských firem, například u městské hromadné dopravy, výhodné, v 61 z 210 sledovaných případů je to podle Transparency sporné. Město Brno přes městské firmy vlastní hotel, Jihlava tenisové kurty.

A městům jejich účast ve firmách příliš nevynáší.

Informace, to je marné

Krajská města v České republice mají sice majetkové podíly v 61 firmách, jež se pohybují na klasickém konkurenčním trhu, získávají z nich velmi malé množství finančních prostředků.

"Výnosnost majetkových účastí ve většině případů nepřesahuje jedno procento. Pouze ve třech případech je vyšší, a to v Jihlavě (1,65 procenta), Českých Budějovicích a Plzni," uvedl ve studii Jan Pavel, spolupracovník Transparency.

Problém je také ze získáváním informací o hospodaření firem, u poloviny z městských firem se lidé o jejich hospodaření nic nedozvědí -firmy ani nezveřejňují své výroční zprávy.

Městské firmy velmi často také slouží jako výhodné "trafiky" pro zastupitele vládních koalic na radnicích. Podle Transparency až 510 míst ve sledovaných městech je určeno pro zastupitele,z toho více než 77 procent obsadili neuvolnění zastupitelé, kteří mohou pobírat finanční odměnu.

"Nerozhodují profesní hlediska, a nelze tedy od vrcholných orgánů očekávat kvalifikovaná rozhodnutí," uvedli zástupci Transparency.

Transparency sledovala mezi květnem 2004 až zářím 2007 hospodaření celkem 210 společností, které vlastní 13 krajských měst včetně Prahy. V počtu městských firem vítězí Brno s 29, následuje Ostrava s 24 a teprve třetí je Praha s dvaceti firmami.

 

Právě se děje

Další zprávy