Ztráta by v Českých aeroliniích urychlila privatizaci

vk, aju, hpv
1. 11. 2007 17:00
Podíl v ČSA z konsolidační agentury přejde na MF
Akcie ČSA připadnou ministerstvu financí
Akcie ČSA připadnou ministerstvu financí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Červená čísla aneb ztráta. Přesně ta rozhodnou o dalším osudu ČSA. Pokud se v nich ocitnou aerolinky i v tomto finančním roce, který končí v příštím únoru, rychlá privatizace je zřejmě nemine.

Ministerstvo financí, které aktuálně drží zhruba 57procentní balík v národním dopravci, by podle všeho přistoupilo k prodeji již do konce příštího roku.

Vše na finance, ne na dopravu

"Pokud budou ČSA za rok v červených číslech, osobně bych u ministra prosazoval zahájení privatizace do konce příštího roku," uvedl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz první náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Pokud se však bude ČSA dařit, je podle něj vhodné s prodejem aerolinek ještě několik let posečkat.

Ministerstvo financí přitom své postavení v ČSA posílí.  Od konce roku totiž bude ovládat více než 90 procent akcií národního dopravce.

Získá totiž balík 35 procent akcií, které nyní drží česká konsolidační agentura. Ta na konci roku zanikne a její aktiva přejdou právě na resort financí.

Přitom původně měla ČKA připravit převod svého podílu na ministerstvo dopravy.

"Nechtěli jsme, aby tyto akcie přešly na dopravu. Máme připravit privatizaci ČSA, a proto je pro nás výhodnější držet celý státní podíl," uvedl k tomu Fuksa.

"S ministerstvem financí jsme se dohodli, že to není potřeba, neboť úzce spolupracujeme," citoval server Finanční noviny ministra dopravy Aleše Řebíčka. Držitel akcií získá i významný podíl na rozhodování o privatizaci firmy.

ČSA by měly vykázat černou nulu

Přestože měla ČSA v pololetí ztrátu téměř 175 milionů korun, probíhající restrukturalizace by měla přivést firmu do zisku ještě letos.

"Čísla ukazují, že by se měla podařit černá nula. Tedy alespoň podle analýz, které máme k dispozici," uvedl Fuksa. Černá nula je malý zisk. Vedení ČSA si naplánovalo zisk ve výši asi 42 milionů korun.

Zájem již projevil například ruský Aeroflot, spekuluje se také o největších aerolinkách na světě Air France KLM. Vedle ministerstva financí a konsolidační agentury mají podíly v ČSA také Česká pojišťovna, hlavní město Praha a Bratislava.

Čtěte také: Let s ČSA opět zdražuje. Ropa si vybírá svou daň

 

Právě se děje

Další zprávy