Stovka Ukrajinců žalovala Česko, chtěli přijet pracovat

Tomáš Fránek
20. 7. 2011 5:30
Ukrajinci chtěli odškodnění za to, jak získávali informace o vízech
Budova Ústavního soudu v Brně.
Budova Ústavního soudu v Brně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Celkem 161 Ukrajinců nevysoudí od Česka peníze za to, jakým způsobem museli získávat informace o vízech potřebných pro práci v tuzemsku.

Ústavní soud totiž odmítl jejich stížnost, dostanou tak zpět pouze poplatky, které zaplatili za použití call centra při povinné registraci na konzulátu.

Od června 2008 do ledna 2009 mohli žadatelé ve Lvově získat české vízum jenom po předchozí povinné telefonní registraci v call centru, za kterou platili poplatky. Třicet tisíc lidí zaplatilo poplatek 300 korun, takto získaných deset milionů ale získala soukromá společnost. V Kyjevě přitom žadatelé nemuseli platit žádné poplatky.

Šetřila to i policie

Zřízení call centra přezkoumávala protikorupční policie. Vyšetřování ale ukončila s tím, že se trestného činu nikdo nedopustil. Z funkcí krátce po odhalení aféry odešli generální konzul ve Lvově Ladislav Hradil a později i český velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Podle ministerstva ale odchod obou diplomatů nesouvisel s korupční aférou kolem vydávání víz. Bašta oficiálně odešel ze zdravotních důvodů.

Call centrum provozovala společnost Jihomoravská provozní s neznámými vlastníky, která zakázku získala bez výběrového řízení. "Je to zvrhlost, je to státní služba a služba jako taková by měla být jaksi úsměvně vstřícná a neměla by skutečně klást uchazečům o využití této státní služby nějaké překážky. Takže vyjednat takový systém by rozhodně státní služba neměla, ať už se jedná o jakoukoliv službu, byť by tady šlo o cizince," uvedl dříve tehdejší veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Ukrajinci, kteří v Česku chtěli pracovat, Česko zažalovali. Obvodní soud v Praze jim částečně vyhověl, přiznal jim zaplacení asi 70 tisíc korun, které zaplatili na poplatcích.

Další peníze jako náhradu nemajetkové újmy ale soud Ukrajincům nepřiznal. Ukrajinci se proto obrátili na Ústavní soud. Podle ústavních soudců ale k žádnému poškození uchazečů o práci v Česku nedošlo.

Soudci odmítli námitky stěžovatelů z Ukrajiny, podle kterých mohla soukromá firma provozující call centrum nezákonně nakládat s jejich osobními údaji.

Žádný zásah nebyl

"Tvrzený zásah do práva na ochranu osobních údajů byl pouze hypotetický a soukromá společnost provozující call centrum měla navíc v tomto ohledu stejné povinnosti, jako by měl zastupitelský úřad sám," potvrdil nyní Ústavní soud v senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným.

Česko patří mezi země, kam Ukrajinci cestují za prací nejčastěji. V posledních měsících ale počet lidí z Ukrajiny, kteří v Česku pracují, klesá.

Počet cizinců zaměstnaných v České republice se s výjimkou drobného zaváhání v dubnu přitom téměř půl roku zvyšuje. V červnu jich bylo 215 516, což je o 2680 více než v květnu. Od ledna jich přibylo 5835.

Nejvíce cizinců, kteří našli v Česku zaměstnání, pochází ze Slovenska. Je jich více než 103 700. Od ledna se jejich počet zvýšil zhruba o 5200. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří státní občané Ukrajiny, kterých zde pracuje téměř 36 800. Od ledna se ovšem jejich počet snížil o více než 3500. Počet Ukrajinců přitom klesá dlouhodobě. Za poslední roky jich ubylo téměř 36 900.

 

Právě se děje

Další zprávy