Stát posílá milionové dotace nesprávným zemědělcům

Petr Havel (spolupracovník redakce)
29. 7. 2007 23:00
V pozemcích je nepořádek. Stát nepozná, komu platit
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Řada zemědělských podniků každoročně pobírá dotace, na které nemá nárok. Peníze totiž čerpají i na pozemky, které nejsou jejich nebo k nim nemají nájemní smlouvy.

Stát nejenže přichází o nemalé peníze, ministerstvo zemědělství nadto porušuje - neoprávněným vyplácením podpor - zákon a nařízení vlády týkající se podmínek dotací.

Historický nepořádek

Peníze ministerstvo vyplácí špatně, protože nemá aktuální přehled o pozemcích. Často tak posílá dotaci zemědělcům, kteří už pozemky roky nevlastní. Naopak ti, kteří na nich skutečně pracují, dotaci nedostávají.

Ačkoli je užívání cizích pozemků a především pobírání podpor na ně v Česku dlouhodobým a známým jevem, dosud se podle Asociace soukromého zemědělství (ASZ) všichni tvářili, že tento problém neexistuje.

SOUVISLOSTI:

Podle předsedy zemědělského výboru parlamentu Jiřího Papeže by přitom stačilo zrevidovat všechny vlastnické a uživatelské vztahy k pozemkům, na které se čerpají zemědělské podpory.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

Přečtěte si blog autora tohoto článku Petra Havla

Co je LPIS?

  • LPIS je geografický informační systém a je tvořen primárně evidencí využití zemědělské půdy.
  • Tato evidence slouží na prvním místě k ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu, a to bez ohledu na to, zda jde o dotace financované ze zdrojů EU nebo o národní dotační programy.
  • Kromě kontroly dotací slouží dále LPIS jako podklad pro evidenci ekologicky obhospodařované půdy, jako nástroj pro monitoring dopadu opatření horizontálního plánu rozvoje venkova a v neposlední řadě jako nástroj pro usnadnění aplikace omezení hospodaření z titulu nitrátové směrnice.

"Je zřejmé, že předpokladem dotace je řádně uzavřená nájemní smlouva," zdůrazňuje Papež. Problém je, že vlastnictví množství (zejména menších) pozemků je v Česku sporné a navíc utajované.

Přestože by právě pro potřeby zemědělského podnikání bylo vhodné, aby podnikatelé znali nejen hranice takzvaných půdních bloků, ale právě i hranice pozemků, což lze zjistit prostřednictvím registru půdy (LPIS), nejsou tyto údaje veřejně přístupné.

Jak přitom upozorňuje Petr Krogman ze Svazu marginálních oblastí - tuto službu v současné době umožňuje paradoxně místo Pozemkového fondu telefonní operátor Telefónica O2.

Co umí operátor?

"Ta na svých stránkách nabízí kombinaci mapy letecké a katastrální. Takže pokud chce zemědělec na svém počítači vidět, na jakých pozemcích hospodaří, pak musí zapomenout na LPIS a zvolit stránky telefonního operátora, kde je při detailnějším měřítku (úroveň 9 a 10) letecká mapa podkreslená mapou katastrální pro celou republiku.

V nahlížení do katastru nemovitostí je pak možné ověřit vlastnictví jednotlivých parcel," popisuje přístup k informacím Krogman. "Je jen škoda, že s tím nepřišel jako první LPIS," tvrdí podnikatel.

 

Právě se děje

Další zprávy