Stále neutrácíme, obchodům klesají tržby

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 8. 2012 9:36
Maloobchodní tržby i nadále ukazují, že Češi svou spotřebu hlídají
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Maloobchodní tržby i nadále ukazují, že Češi svou spotřebu hlídají. Za celé druhé čtvrtletí 2012 se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu snížily reálně meziročně o 2,4 procenta. Ukazují to nová čísla Českého statistického úřadu.

I přes růst spotřebitelských cen o více jak tři procenta obchodníci utržili ve druhém čtvrtletí například na potravinách o 2,6 procenta méně než ve stejném čase před rokem. Pumpám pak tržby za pohonné hmoty klesly o 4,2 procenta.

V samotném červnu tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy vzrostly v červnu reálně meziměsíčně o 0,4 % a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se zvýšily o 0,8 %. Bez očištění se tržby v červnu meziročně snížily o celé jedno procento, částečně i vlivem o jeden den nižšího počtu pracovních dní letos než loni.

„Celkově ale zůstává situace v maloobchodě nedobrá. Jeho vývoj je odrazem slabé spotřebitelské poptávky - spotřeba domácností klesá pod vlivem stagnujících či klesajících reálných mezd, zvýšení DPH a dalších daní a administrovaných cen a "blbé nálady" spotřebitelů obávajících se budoucího ekonomického vývoje," komentuje aktuální čísla hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy