Spor o levné telefony žene Telefónica O2 do Štrasburku

Tomáš Fránek
14. 2. 2008 17:01
Firma má doplatit DPH za levné telefony

Brno - Až k Evropskému soudu pro lidská práva doputoval spor společnosti Telefónica O2 s českými úřady a soudy. Firma se soudí o zaplacení daně z přidané hodnoty za mobilní telefony, které její prodejci levně nabízeli zákazníkům.

Společnost Telefónica O2 má totiž podle definitivního rozhodnutí Ústavních soudců doplatit daň z přidané hodnoty v desítkách případů za levné telefony.

Ústavní soudci už odmítli pět stížností firmy. Vždy rozhodli, že nebylo porušeno právo společnosti na spravedlivý proces před českými úřady a soudy.

Desítky platebních příkazů

"Ústavní soud stížnost odmítl jako návrh zjevně neopodstatněný," uvedl v posledním případě senát Ústavního soudu pod vedením Ivany Janů.

Jde o případy z konce devadesátých let. Ty se staly ještě v době, kdy firma na trhu mobilních operátorů působila pod názvem Eurotel.

Prodejci totiž na základě smluv s mobilním operátorem Eurotel zajišťovali prodej mobilních přístrojů za zvýhodněné ceny.

Rozdíl mezi cenou, za kterou prodejci kupovali telefony od Eurotelu a zvýhodněnou cenou, za kterou si telefony kupovali zákazníci, jim operátor vyplácel v rámci cenového vyrovnání.

Eurotel ale z těchto částek vyplacených obchodním partnerům uplatnil nárok na odpočet daně z přidané hodnoty.

Podle kontrol berních úředníků neoprávněně.

Jenom Finanční úřad pro Prahu 9 vydal celkem 24 dodatečných platebních výměrů, podle kterých měla firma daň doplatit.

Podle berních úřadů jde o peníze, které firma neoprávněně čerpala ze státního rozpočtu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Tesco slaví úspěch se superlevným mobilem
Výrobce levného mobilu zaplaví Česko dalšími telefony

"Skutečnost, že chyba byla odhalena až správcem daně, nemění nic na povinnosti správce daně postupovat při stanovení daňové povinnosti v souladu se zákonem a nemůže být kompenzována nárokováním odpočtu daně," uvedli ve svém vyjádření správci daní.

Stát vybral daň dvakrát

Jejich postup potvrdil i Nejvyšší správní soud.

"Není důvodná námitka, že postupem finančních orgánů byl stěžovatel (Eurotel) nucen zaplatit daň, která od něj již jednou byla vybrána, a že jde o zásah do jeho vlastnického práva," rozhodl nejvyšší správní soud a jeho názor schválili i ústavní soudci.

"Jestliže byl podle smluv povinen zaplatit prodejcům odměnu za jemu poskytnuté služby včetně daně z přidané hodnoty a současně nucen doplatit řádně uplatněný nárok na odpočet této daně," napsali v rozhodnutí. 

Firma ale boj ani po rozhodnutí ústavních soudců nevzdává a přenáší jej na mezinárodní půdu. Výši částky, kterou má státu doplatit, firma nekomentovala.

"Daň z přidané hodnoty byla de facto vybrána státem dvakrát. Jednak od obchodních zástupců, a následně i od samotné společnosti Eurotel," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí společnosti Martin Žabka.

"Jedná se dle našeho názoru o hrubé porušení zásady, na níž je postaven samotný princip daně z přidané hodnoty. Podali jsme proto stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku," vysvětlil stanovisko společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy