Výrobce levného mobilu zaplaví Česko dalšími telefony

Miroslav Čepický
31. 8. 2007 14:05
ZTE chce letos na trh vstoupit pod vlastní značkou
Monitor komunikující s mobilním telefonem
Monitor komunikující s mobilním telefonem | Foto: ZTE

Praha - Češi budou nejspíš už k Vánocům kupovat kromě Nokií, Motorol či Samsungů také mobilní telefony s logem čínské firmy ZTE. Ta už na sebe v Česku upozornila spoluprací s Vodafonem, pro nějž vyrobila v současnosti nejlevnější mobil na trhu.

Superlevný mobil, který prodává Tesco v balení s dvousetkorunovým kreditem za 1199 korun, nese logo Vodafonu, ZTE je pouze výrobcem. Další výrobky, které chystá i pro český trh, chce uvést pod svou značkou.

Vlastní prodejny zatím ne

"V plánu ZTE je vstup na český trh přímo s výrobky nesoucími značku ZTE.  Koncovým zákazníkům a obchodním partnerům nabídneme především své mobilní telefony," říká Ivo Gajdoš, hlavní český manažer ZTE.

Dodává, že zatím se uvažuje o prodeji v rámci již stávajících prodejen jiných firem, vlastní prodejny nejsou zatím aktuální, ale v případě úspěšného zaběhnutí značky ZTE to Gajdoš vidí jako další zajímavou možnost expanze.

Nyní je pro ZTE klíčové, jak se dohodne s obchodními partnery, přes něž chce své výrobky distribuovat až k zákazníkům. Jednání jsou zatím otevřená a bez finálního výsledku.

"Rádi bychom využili ještě předvánoční vlnu. Pokud se to však nepodaří, tak jsme připraveni výrobky na trh uvést v prvním pololetí příštího roku," říká PR manažer ZTE Miroslav Hažer.

Mobilů z Asie bude víc

Podobně se na trh brzy chystá vstoupit i tchajwanský výrobce telefonů, společnost High Tech Computer (HTC). Ta na tuzemský trh dodává například zařízení MDA, kapesní počítač s dotykovým displejem a funkcemi mobilu, které prodávali i čeští operátoři T-Mobile a Eurotel. Podle týdeníku Euro plánuje HTC v Česku otevřít síť prodejen, kde bude prodávat výrobky pod svou vlastní značkou.

ZTE kromě mobilů na český trh plánuje dodat i další speciální zařízení, která fungují v mobilní síti. Například malý monitor komunikující s mobilním telefonem. Monitor funguje také se SIM kartou, stejnou jako se používá v telefonu. Je s telefonem propojený a uživatel si tak může odkudkoli nechat z monitoru do mobilu poslat obrázek nebo video aktuální situace v okolí monitoru.

Uživatel tak na dálku může například sledovat, co se děje u něj doma, na chatě, či kdekoli jinde, kde bude monitor stát. Portfólio výrobků ZTE zahrnuje jak jednodušší a levné, tak i technicky velmi vyspělé telefony a PDA.

Společnost ZTE je v České republice známá kromě superlevného mobilu také například výstavbou CDMA sítě pro společnost MobilKom, provozovatele čtvrtého mobilního operátora U:fon.

ZTE dodává svá zařízení do více než 120 zemí, kde spolupracuje s asi 500 operátory. Firma celosvětově zaměstnává necelých čtyřicet tisíc lidí a loni utržila v přepočtu 70 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy