Telefónica chce zastavit exekuci kvůli sporu s T-Mobile

čtk
11. 6. 2007 15:16
Telefónica má zaplatit T-Mobilu 1,8 miliardy
Foto: Telefónica O2

Praha - Telekomunikační operátor Telefónica O2 požádal o zastavení exekuce, která firmě hrozila kvůli sporu s konkurenčním T-Mobilem o výši propojovacích poplatků. ČTK to řekl mluvčí Martin Žabka.

Spor o 1,8 miliardy

Telefónica má podle dnešních Hospodářských novin v návaznosti na rozhodnutí soudu konkurentovi zaplatit i s úroky 1,8 miliardy korun. "Na samotném sporu ani postoji k celé věci se nic nemění. Soud opět přiznal společnosti O2 odkladný účinek ve vztahu k rozhodnutí ČTÚ z konce roku 2003. V návaznosti na to se naše společnost nyní domáhá zastavení příslušného exekučního řízení," řekl Žabka.

Odklad exekuce zanikl, když soud řešil, zda je Telefónica nástupnickou organizací Českého Telecomu, firma proto o odklad exekuce musela znovu požádat. Podle Žabky celá záležitost bezprostředně neovlivňuje běžný chod firmy. "Na celou částku sporu je v účetnictví společnosti již dlouhodobě tvořena rezerva," doplnil.

Telefónica O2 přitom dnes podle některých zdrojů očekávala závazné nabídky na prodej svých nepotřebných nemovitostí. Během exekuce by firma majetek prodávat nemohla. Předchůdce Telefóniky SPT Telecom uzavřel v roce 1997 smlouvu o propojení se společností RadioMobil a její vznikající značkou mobilních telefonů Paegas, jejichž nástupcem je T-Mobile.

V roce 2001 však téměř jedenáct měsíců žádná dohoda neexistovala, a nebylo k dispozici ani rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o cenách za propojení. Obě firmy tak stanovovaly propojovací ceny odlišně. Zatímco RadioMobil počítal s cenou 6,50 korun, Telecom jen tři Kč za minutu. ČTÚ dal při cenové kontrole za pravdu RadioMobilu.

 

Právě se děje

Další zprávy