Soud zahájil insolvenční řízení s dřevařským obrem Less

ČTK ČTK
1. 10. 2012 15:43
Holding se dostal do potíží kvůli investicím i obchodním sporům s podnikem Lesy ČR
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Bohdaneč (Kutnohorsko) - Krajský soud v Praze v pondělí zahájil insolvenční řízení s největší tuzemskou lesnicko-dřevařskou firmou LESS.

Potvrdil to majitel skupiny Jan Mičánek.

Holding se údajně dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům se státním podnikem Lesy ČR.

Podle informací z insolvenčního rejstříku dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Mají také závazky z faktoringových smluv ve výši zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun.

Dlužník chce úpadek řešit reorganizací, a to restrukturalizací pohledávek, prodejem části majetku a vydáním akcií, kterým by získal dodatečné prostředky.

"Na tuhle situaci jsme se nijak konkrétně právně nepřipravovali a nyní ji musíme řešit. Předpokládám, že tak do týdne budeme vědět, co s tím dál udělat," uvedl Mičánek.

Jaký bude mít současná situace vliv na chod holdingu, nechtěl odhadovat. "To netuším, já krachuji poprvé v životě," poznamenal.

Kritizoval průtahy v tendru

Mezi věřitele patří například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše, která Mičánkově skupině poskytla úvěr 311 milionů korun. Dlužník ho měl splatit do 30. září, což se nestalo.

LESS dlouhodobě kritizoval průtahy v tendru na těžbu a lesní práce. Škody vzniklé zpožděním tendru letos na jaře odhadl na 150 milionů korun.

Do platební neschopnosti firmu údajně přivedl i obchodní spor s Lesy ČR, který byl vyvolán nárůstem cen, za které státní podnik prodává dřevo odběratelům. Mičánek to ale v pondělí odmítl podrobněji komentovat.

"Musím si to nechat projít hlavou v kontextu s událostmi, které teď budou následovat. Nemá smysl reagovat bez stanoviska soudu a následně insolvenčního správce," podotkl.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti.

Loni holding dosáhl rekordního obratu 8,3 miliardy korun, historicky poprvé však vykázal konsolidovanou ztrátu 224 milionů korun. Předloni činily tržby holdingu téměř 5,7 miliardy korun.

Dříví méně nebude

Státní podnik Lesy České republiky na zprávu zareagoval tím, že zastavil těžbu dřeva v místech, kde pro něj společnost Less & Forest pracovala.

Lesy ČR podle Boublíka připravují takové kroky, aby pokračovaly práce v lesích i dodávky dříví na trh. "K přerušení či omezení dodávek dříví na trh by tak rozhodně nemělo dojít, protože výpadek těžby dříví v důsledku ukončení prací společností Less & Forest je v celostátním měřítku zanedbatelný a činí pouze 2,5 procenta," říká Boublík.

Tento výpadek bude podle nej nahrazen alternativními dodávkami dříví na trh, například aukcemi dříví "na pni", nebo zvýšením dodávek z lesních závodů podniku.

Lesy ČR se také podle Boublíka snaží o to, aby dopad insolvence Less & Forest na hospodaření LČR byl minimální. "Byly zastaveny těžby, ukončeno předávání již vytěženého dříví a organizačním jednotkám bylo uloženo, aby prováděly fyzické kontroly ukončení těžeb na příslušných smluvních územních jednotkách."

Státní podnik již oznámil bankám, že na krytí pohledávek po lhůtě splatnosti budou využity bankovní garance Less & Forestu. LČR tvrdí, že jejich zajištění je i v insolvenčním řízení obtížně zpochybnitelné.

 

Právě se děje

Další zprávy