Soud trestá pohřební služby, dohodly si ceny pohřbů

Tomáš Fránek
1. 11. 2010 14:10
Soud v Brně potvrdil, že pohřební služby musí zaplatit půl milionu pokuty za kartelovou dohodu
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Průměrný pohřeb stojí 15 tisíc korun, ale pozůstalí mohli často platit méně, nebýt zakázané dohody 140 pohřebních služeb.

Shodou okolností den před dušičkami, svátkem všech zesnulých, Krajský soud v Brně rozhodl, že Sdružení pohřebnictví uzavřelo zakázanou kartelovou dohodu. Ve sdružení jsou zmíněné firmy z celé České republiky. Porušily zákon tím, že se dohodly společně na pravidlech kolem pohřbů, které vylučovaly konkurenční boj a tím i nižší ceny pro zákazníky.

"Soud rozhodl, že dokumenty vydané sdružením jsou jednou z forem kartelové dohody," uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. "Jedná se například o metodické materiály 'Jak postupovat při kopání hrobů'," doplnila.

Kopání hrobů i nájmy

Pravidla sdružení porušilo i dalšími manuály. Například doporučení, jak postupovat při určení výše nájmu míst na hřbitovech. Nebo ceníky služeb spojených s nájmem takových míst.

"Tyto interní materiály Sdružení pohřebnictví platné do března 2008 obsahovaly pravidla, která motivovala členy tohoto sdružení nepožadovat za své služby ceny nižší, než jsou obvyklé, zakazovala podávat informace srovnávající ceny mezi podnikateli v oboru pohřebnictví a obsahovala návod na stanovení cen za některé služby," uvedla Sedláčková.

Miliarda za pohřby

Půlmilionovou pokutu sdružení udělil antimonopolní úřad, který dohodu firem šetřil.

Podle antimonopolního úřadu například dokument "Kodex cti" obsahoval pravidlo nepožadovat jiné než dohodnuté ceny.

"Dále pak šlo o tři metodické materiály (například "Jak postupovat při kopání hrobů"), které vždy obsahovaly návod na stanovení ceny za určité služby, což je z hlediska zákona o ochraně hospodářské soutěže nepřípustné," uvedl už dříve Robert Neruda, ředitel sekce hospodářské soutěže.

V pohřebnictví nyní působí v Česku 450 firem se 4000 zaměstnanci, v oboru panuje tvrdý konkurenční boj.

Lidé v České republice utratí za pohřby ročně zhruba 1,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy