Soud: Když auto "žere" víc než má, máte nárok na slevu

Tomáš Fránek
14. 9. 2011 18:00
Ústavní soud odmítl stížnost prodejce, který musel dát slevu na auto
Pokud spotřeba neodpovídá údaji v technickém průkazu, má kupec nárok na slevu. Ilustrační foto.
Pokud spotřeba neodpovídá údaji v technickém průkazu, má kupec nárok na slevu. Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brno - Výrazně vyšší spotřeba, než je ta z technického průkazu, je důvodem pro to, aby auto bylo prodáno se slevou.

Vyplývá to z verdiktu Ústavního soudu, který odmítl stížnost společnosti RV autoprofi z Příbrami, které soudy už dříve nařídily právě kvůli vyšší spotřebě prodat auto o padesát tisíc korun levněji.

Spor začal poté, co si zákazník od společnosti odvezl nový vůz. Po čase zjistil, že auto má mnohem vyšší spotřebu, než by mělo mít. A prodejce zažaloval.

Chtěl, aby mu firma dala jednak slevu na auto, a také mu doplatila peníze, které kvůli vyšší spotřebě zaplatil navíc.

Okresní soud v Příbrami i Krajský soud v Praze rozhodly v otázce ceny ve prospěch zákazníka: prodejce měl slevit 50 tisíc korun. A podle verdiktů soudců v Praze měl zaplatit i 8 tisíc korun jako náklady na změření spotřeby vozidla.

"Vyšší spotřebu považuje soud za projev skryté vady auta a vynaložené náklady na měření představují škodu, které je možné uplatnit vedle nároku na slevu," rozhodli soudci.

Příbramská firma se ale obrátila na Ústavní soud. Podle jejích zástupců nebylo v žádné smlouvě dohodnuto, že auto musí mít spotřebu, jaká je napsána v technickém průkazu. A záruční podmínky firmy vylučují, aby kupující mohl dostat slevu na auto.

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jiřím Muchou ale stížnost firmy odmítl.

Soudy podle ústavních soudců dostatečně a jasně vyhodnotily všechny důkazy a to, jak vyložily obchodní podmínky smlouvy o prodeji auta, je standardním postupem.

Soudci také označili to, že firma se brání odkazem na svoje záruční podmínky, za nepřípustné. "Stížnost se jako návrh zjevně neopodstatněný odmítá," rozhodli soudci a firma tak má musí dát slevu i zaplatit náklady na měření spotřeby vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy