Sokolovská uhelná dostala pokutu za zakázaný vývoz

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2010 13:38
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu 17 milionů korun Sokolovské uhelné
Stroje pracují stále naplno. Ročně se zde vydoluje přibližně 12 miliónů tun uhlí a přemístí okolo 30 miliónů metrů krychlových zeminy.
Stroje pracují stále naplno. Ročně se zde vydoluje přibližně 12 miliónů tun uhlí a přemístí okolo 30 miliónů metrů krychlových zeminy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokutu přes 17 milionů korun uložil Sokolovské uhelné společnosti Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to, že v letech 1997-2007 uzavírala a plnila zakázané dohody o zákazu vývozu.

Antimonopolní úřad došel k názoru, že tím byla narušena hospodářská soutěž mezi producenty hnědouhelných briket, hnědého energetického uhlí a hnědého tříděného uhlí v České republice.

Rozhodnutí z 8. ledna, o kterém informoval ÚOHS, je dosud nepravomocné.

ÚOHS ve svém rozhodnutí konstatoval jak porušení českého soutěžního zákona, tak článku. 81 Smlouvy Evropských společenství. Dohody o zákazu vývozu považuje jak české, tak evropské právo za závažné narušení hospodářské soutěže. 

Na dohody mohl doplatit spotřebitel

Posuzované dohody vedly k zúžení počtu odběratelů, kteří mohli zboží nakoupené od účastníka řízení vyvážet. Na základě dohod o zákazu vývozu byli distributoři zboží omezeni ve výběru konečného zákazníka, což mohlo vést ke snížení nabídky pro spotřebitele.

Dohody o zákazu vývozu řešil ÚOHS již v minulosti. Nedávno byla v rámci procesu narovnání uložena pokuta 5 milionů korun společnosti Karlovarské minerální vody. Zákazy vývozu ÚOHS prošetřoval též i u několika pivovarských společností. V roce 2003 pak byla za podobné porušení (zákaz zpětného dovozu elektrické energie) sankcionována částkou 7,5 mil. korun společnost ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy