Sociální dávky příště přijdou včas, slíbila ministryně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 2. 2013 15:56
Za zpožděním byly technické problémy a novela zákona o pěstounech, zopakovala Müllerová
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) se omluvila lidem, kteří v únoru dostali rodičovský příspěvek později, než byli v předchozích měsících zvyklí.

Znovu zopakovala, že za zpožděním byly technické problémy a také novela zákona o pěstounech, která sjednotila výplatu pěstounských a rodičovských dávek.

„Z dosavadního šetření vyplývá, že problém s výplatou dávek státní sociální podpory se dotkl zhruba 30 tisíc klientů v Olomouckém a Ústeckém kraji. Zdržení měly dávky za asi 183 milionů korun,“ řekl náměstek ministryně pro trh práce Roman Chlopčík. Na zpoždění si ale na konci minulého týdne, jak online deník Aktuálně.cz psal, stěžovali ženy ze všech koutů země.

Chlopčík připomněl také, že každý měsíc úřady práce vyplácí celkem 1,9 milionů sociálních dávek za 6,3 miliard korun.

Ministryně zároveň připomněla, že zákon byl stoprocentně dodržen, protože zaručuje výplatu dávek do konce měsíce. „Chápu ale, že každý den zpoždění je komplikací," dodala Müllerová. Zopakovala také, že za problémovou výplatou dávek jsou stále změny, které učinilo ministerstvo pod vedením jejího předchůdce Jaromíra Drábka.

V reakci na únorové potíže ministerstvo ve spolupráci s úřady práce zajistí, aby bylo v březnu opět možné zvlášť vyplácet pěstounské a rodičovské dávky. To má zajistit, že se problémy nebudou opakovat.

Přestože ministryně slíbila, že dávky příště přijdou včas, na přímou otázku novinářů pak odmítla garantovat, že rodičovský příspěvek dostanou lidé vždy do patnáctého dne v měsíci, jak bylo dosud obvyklé.

Podle interní zprávy o řízení rizik za loňský rok, o níž informoval online deník Aktuálně.cz, však úřady práce nejsou schopné zaručit spolehlivou výplatu dávek postiženým, rodinám s dětmi a nezaměstnaným, a to ani po třinácti měsících od radikální změny v jejich fungování zavedené exministrem Jaromírem Drábkem.

Zpráva konstatuje, že zdaleka nejde o jediný problém. Nikdo například neví, kdo z pracovníků úřadů vstupuje do spisů jednotlivých lidí a zasahuje do nich. Systém nevylučuje ani riziko tunelování peněz z dávek na cizí účty. Včasnou výplatu dávek tak zajišťuje především enormní nasazení úředníků.

 

Právě se děje

Další zprávy