Snazší přístup k evropským penězům? Vláda mění pravidla

ČTK ČTK
22. 8. 2012 12:05
Systém dotací z evropských fondů má být v období 2014 až 2020 jednodušší
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Systém dotací z evropských fondů má být v období 2014 až 2020 jednodušší, srozumitelnější a méňě náročný na administrativu. Snazší má být také kontrola využívání evropských peněz. Vyplývá to z návrhu, který schválila vláda.

Návrh vytvořila pracovní skupina za účasti ministerstva pro místní rozvoj, resortu financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Výsledkem její práce je mimo jiné návrh na zjednodušení pravidel pro čerpání evropských peněz. Pravidla mají být též jednotná, zatímco nyní má každý dotační program svá.

Pro nastavení pravidel nového dotačního období chce vláda využít i nedávné špatné zkušenosti s kontrolou a auditem poskytnutých dotací. Čerpání dotací v Česku v posledních měsících doprovázela řada problémů. Evropská komise vytýkala České republice právě například nedostatečnou kontrolu a audit.

Čas na nápravu dostala vláda do června. Jedním ze schválených nápravných opatření je přesun kontroly a auditu na ministerstvo financí.

Brusel v červenci po splnění takzvaného akčního plánu proplácení dotací do Česka obnovil. Stále se to ale týká jen 11 dotačních programů z 18, které spravují tuzemské úřady. Ostatní programy řeší s EK obnovení přísunu peněz z unie zvlášť.

Kolik peněz bude mít Česko v unijním rozpočtovém období 2014 až 2020 v evropských fondech k dispozici, zatím není jasné. Podle dřívějšího vyjádření MMR je ale pravděpodobné, že to bude méně než nyní. Fondy navíc už nebudou poskytovat jen tradiční dotace, ale zvýší se podíl vratných úvěrů s nízkým úrokem.

 

Právě se děje

Další zprávy