Slovensko už není daňovým rájem, firmy z něj utíkají

Radek Pecák Radek Pecák
20. 10. 2011 9:50
Počet firem, které vlastní subjekty z daňových rájů, je ale v ČR stále dvojnásobný
Někde je ráj nejen pozemský, ale i daňový
Někde je ráj nejen pozemský, ale i daňový | Foto: Wikimedia Commons

Bratislava  -  Ještě před pár lety bylo Slovensko požadováno za malý daňový ráj. Jenže v posledních dvou letech, podle údajů České kapitálové informační agentury ČEKIA, se i v této zemi zvyšuje počet vlastníků firem, které pocházejí z destinací považovaných za skutečné daňové ráje.

Podle posledních údajů se jejich počet na Slovensku přiblížil k číslovce 3000. Jedná o 1,58 % společností (2 931 z 185 632). Navíc podle agentury počet kontinuálně roste. 

Naproti tomu v Česku počet vlastníků firem z daňových rájů dosáhl vrcholu v roce 2009 a od té doby mírně klesá. V polovině letošního roku počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje dosáhl 11 571. To představuje 3,3 % z 350 236 registrovaných v Česku.

Za odchody ze Slovenska může i dluhová krize

"Relativní počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, je v Čechách o 108 % vyšší než na Slovensku," uvedla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Podle ní za odchody firem ze Slovenska může dluhová krize, podnikatelská a politická atmosféra, špatná vymahatelnost práva, stejně jako zvyšování daní.

„Očekáváme, že silný zájem slovenských firem o daňově přívětivé destinace bude pokračovat i v následujících letech," uzavřela analytička agentury ČEKIA.

 

Právě se děje

Další zprávy