Škodovákům se zvýší od dubna mzda o 4 procenta

Radek Pecák Radek Pecák
5. 4. 2011 9:01
Ve výplatě za duben navíc naleznou zaměstnanci prémii 21000 Kč
Za svoji práci dostanou zaměstnanci Škodovky od dubna více
Za svoji práci dostanou zaměstnanci Škodovky od dubna více | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Nakonec čtyřprocentní nárůst mzdy i osobního ohodnocení dojednaly pro zaměstnace firmy odbory v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto.

Původně odboráři požadovali sedmiprocentní zvýšení mezd. Informaci o skončení kolektivního vyjednávání ve firmě přinesl týdeník Škodovácký odborář.

Na růstu mezd se odbory dohodly s vedením automobilky minulý týden, ale výsledky byly zveřejněny až nyní. V loňském roce se obě strany domluvily na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta.

Zvýšeny byly i příplatky

Kromě vyšších tarifů odboráři vyjednali také zvýšení řady příplatků. Například za práci v taktu ze 450 na 550 Kč, za práci v noci z dosavadních 20 Kč za hodinu na 22 a podobně.

Příjemným bonusem pro všechny zaměstnance bude výplata částky 21 000 Kč v první polovině dubna. Ten se skládá z variabilního bonusu za výsledky v roce 2010 (11 000 Kč), z pětitisícové zálohy na varaibilní bonus za výsledky letošního roku a jednorázové platby ve výši dalších 5000 Kč.

Dalších 3500 Kč pak přijde na konto zaměstnancům Škodovky v červnu, kdy se uskuteční výplata první části zaručeného bonusu. Druhá by se měla vyplácet v prosinci.

Vyjednávání o směnných modelech ještě neskončila

Zaměstnavatel také bude Škodovákům vyplácet o stokorunu vyšší příspěvek na penzijní připojištění. Dosáhne tak částky 700 Kč.

Podle vyjádření předsedy podnikové rady škodováckých odborů Jaroslava Povšíka ještě ale nejsou všechny záležitosti uzavřené: "Potřebujeme ještě dotáhnout do konce nové směnné modely, kde ještě jednáme o příplatku a bezpečnostních přestávkách...Dokud se vše nepodaří sepsat, nemůžeme jásat," řekl Povšík týdeníku.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, k letošnímu 1. lednu v ní pracovalo 23 558 kmenových zaměstnanců. V součtu na mzdy za rok vynaloží sumu 15 miliard Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy