Sazka odmítá peníze od PPF a KKCG a chce jiného správce

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
5. 4. 2011 15:35
Hušák tvrdí, že insolvenční správce je podjatý
Insolvenční správce má nyní nad Sazkou větší faktickou moc než Aleš Hušák. Ilustrační foto.
Insolvenční správce má nyní nad Sazkou větší faktickou moc než Aleš Hušák. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Kolotoč kolem insolvenčního řízení loterijního gigantu Sazka pokračuje.

Městský soud v Praze postoupil v úterý Vrchnímu soudu návrh šéfa Sazky Aleše Hušáka, aby byl odvolán insolvenční správce loterijní firmy advokát Josef Cupka. Vrchní soud o klíčové postavě v příběhu úpadku Sazky rozhodne v nejbližší době.

Hušák argumentuje tím, že Sazka se už v půli března ohradila proti jmenování Cupky předběžným insolvenčním správcem a Vrchní soud v Praze tehdy jeho jmenování zrušil.

Finanční skupiny PPF a KKCG v pondělí navečer přišly s nabídkou pomoci loterijní společnosti. Poskytnutí peněz podmiňují ale Hušákovým okamžitým odchodem.

Sazka den na to v oficiálním prohlášení označila za nepřípustné vměšování se ministra školství Dobeše do záležitostí Sazky. O nabídce KKCG a PPF totiž jako první informovala Dobešova mluvčí poté, co se firmy o svém postupu radily s ministrem Dobešem.

Nabídku na nalití mnohasetmilionové pomoci chce Sazka prozkoumat, ale uvádí, že může být v rozporu s insolvenčním zákonem. Stejným důvodem naopak argumentovaly PPF a KKCG, když úvěr ve výši 2,5 mliardy nabídl Sazce Gladiolus (Penta a eInvest).

Správce není nestranný, tvrdí Hušák

Vzhledem k tomu, že je Sazka oficiálně v úpadku, rozhoduje insolvenční správce o toku veškerých finančních částek přesahujících půl milionu korun.

Kromě toho po skončení třicetidenní lhůty od vyhlášení úpadku bude insolvenční správce posuzovat všechny pohledávky, které věřitelé Sazky v této době přihlásí, a může některé z nich odmítnout jako neoprávněné.

Hušák proti jmenování Cupky protestuje, protože v roce 2005 působil jako správce konkurzní podstaty v konkurzu na podnikatele a bývalého senátora Václava Fischera. V tomto konkurzu patřila k největším věřitelům společnost KKCG, která je věřitelem i v případě Sazky.

"Vzhledem k tomu je zřejmé, že minimálně zdání o nestrannosti dr. Cupky jako insolvenčního správce v nynějším řízení, v němž jako významný věřitel vystupuje opět společnost ze skupiny KKCG, jejíž dosavadní počínání naznačuje spíše snahu ovládnout dlužníka než jen uspokojit pohledávku, je v očích veřejnosti narušeno, stejně jako důvěra v rozhodování insolvenčních soudů a soudem ustanovených insolvenčních správců," píše Hušák v odvolání.

Kellner s Komárkem nabízejí pomoc

Sazka je v úpadku od 29. března 2011, kdy o jeho vyhlášení rozhodl soud. Ten také stanovil Cupku insolvenčním správcem.

Loterijní společnost se potýká s nedostatkem peněz. PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka jí proto nabízí pomoc - peníze na vyplacení všech výher i dluhů, které Sazka má u mobilních operátorů a provozovatelů loterijních terminálů. Stanovily si ale jednu podmínku - okamžitý odchod Aleše Hušáka.

V prohlášení rovněž píší, že jsou připraveny jednat se stávajícími akcionáři. "Jedinou podmínkou pro takové jednání je ustavení nového vedení ČSTV, které nebude ovládáno stávajícím managementem Sazky," napsal mluvčí Komárkova impéria KKCG Dan Plovajko.

 

Právě se děje

Další zprávy