S mléčnou krizí pomůže 150 milionů korun od Unie

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2010 15:30
Nízké výkupní ceny trápí zemědělce v celé Evropě, pomoci mají dotace od Evropské unie
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - S nízkými výkupními cenami mléka se vláda chystá bojovat prostřednictvím krizového balíčku v přibližné hodnotě 150 milionů korun. Návrh, který by měl finanční podporu zajistit, vláda projedná v pondělí 8. března.

Pokud ke schválení návrhu dojde, vejde v platnost 1. dubna. Během dalších čtrnácti dní se budou producenti mléka ucházet o pomoc Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Výši sazby fond uveřejní do 15. června.

Peníze jsou podle ČTK součástí balíčku v hodnotě 300 milionů eur (zhruba 7,7 miliardy Kč), které loni na podzim kvůli nízkým výkupním cenám v celé Evropě vyčlenila Evropská unie.

Návrh počítá s vyplacením peněz do 30. června 2010. Jedině tak má vláda nárok na balíček od Evropské unie. Pokud by se nepodařilo nařízení schválit včas, konkurenceschopnost českých zemědělců by se snížila. Uvádí to předkladatel návrhu.

O výši podpory rozhodne SZIF. Ten dotace v ČR spravuje a vyplácí. Rozhodovat se bude na základě množství mléka, které producent v období od loňského listopadu do konce prosince dodal mlékárnám či prodal přímo ze dvora.

Ve srovnání s rokem 2008 se průměrná výkupní cena mléka v Čechách snížila téměř o 30 procent. Nepokrývala tak prý náklady na produkci mléka. Ministerstvo odhaduje, že se jako důsledek značně snížil počet dojených krav. Může se jednat až o třicet tisíc.

Současné výkupní ceny působí problémy zemědělcům v celé Evropě.


 

Právě se děje

Další zprávy