Ruzyní za čtvrt roku prolétlo rekordně lidí:2,3 milionu

Red eko, čtk
24. 4. 2007 13:07
Nejrychleji přibývá pasažérů s levnými letenkami

Praha - Hlavní české letiště v prvním čtvrtletí zvýšilo svůj provoz. Odbavilo 2,3 milionu cestujících, což je téměř o 16 procent více než za stejné období roku 2006. Oznámila to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Nejrychleji rostla nízkonákladová přeprava, která si meziročně připsala 41 procent cestujícch navíc. O čtvrtinu stoupla nepravidelná doprava, takzvané chartery. Počet přepravených cestujících u klasických síťových dopravců se zvýšil o osm procent.

Nejsilnějším měsícem byl březen, kdy letištěm prošlo 919 tisíc cestujících.

Nejčastěji do Británie a Egypta

Hlavní podíl na celkovém počtu odbavených cestujících si tradičně drží český národní dopravce ČSA (44 procent), s nízkonákladovými společnostmi letěla v prvním čtvrtletí čtvrtina všech pasažérů.

Nejvíce cestujících letělo během prvních tří měsíců do Velké Británie, nepravidelné linky mířily nejčastěji do Egypta, Itálie a na Kanárské ostrovy.

Na letišti se zvyšuje počet pasažérů každý rok. Výrazně k tomu pomohl vstup do Evropské unie v roce 2004, kdy se skokově zvýšil počet cestujících o více než dva miliony na 9,7 milionu lidí. Následujícího roku letiště překročilo desetimilionovou hranici a loni odbavilo rekordních 11,5 milionu pasažérů.

Letos letiště plánuje za celý rok 12,2 milionů pasažérů.

Největším regionálním konkurentem Ruzyně je vídeňské letiště, které loni odbavilo asi o třetinu pasažérů více.

Růst letiště ohrožen

Aby mohlo pražské letiště dále zvyšovat kapacitu a mělo šanci přiblížit se Vídni, je nutné postavit novou vzletovou a přistávací dráhu. Podnik se však dosud nedohodl na odkupu pozemků s finanční skupinou Penta, která vlastní zhruba polovinu plochy budoucí dráhy. Přesto vedení letiště trvá na roku 2010 jako na nejzazším termínu otevření nové ranveje.
   

Podle rozhodnutí vlády se letos státní podnik Letiště Praha přemění na akciovou společnost; poté by měla následovat privatizace. Se změnami v podniku souvisí i páteční odstoupení Černochové z funkce generální ředitelky. Černochová podnik povede do doby, než bude vybrán její nástupce, nejčastěji se v této souvislosti hovoří o dosavadním šéfovi privátního bankovnictví ČSOB Miroslavu Dvořákovi.

Hospodářské výsledky za rok 2006 letiště oznámí ve středu; očekává se, že zisk přesáhne miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy