Ruzyně změřila, kdo dělá nad Prahou největší rámus

jem
26. 11. 2009 17:22
Nejtišším dopravcem je společnost Wizz Air, nejhlučnějším z velké desítky Travel Service
Foto: Travel Service

Praha - Z desítky aerolinek, které z pražského ruzyňského letiště létají nejčastěji, dělá největší hluk Travel Service. Vyplývá to z výsledků soutěže, kterou ve spolupráci s městskou částí Praha 6 uspořádalo Letiště Praha.

Hodnoceno bylo deset společností, protože jejich lety tvoří většinu provozu nad Prahou, celých 70 procent.

Okolí letiště hlukem nejméně zatěžuje společnost Wizz Air, na druhém místě se umístily aerolinky Aeroflot a třetím nejméně hlučným dopravcem jsou British Airways.

"Využíváme Airbus A320, který je vybaven technologii, která šetří životní prostředí tím, že vypouští méně emisí CO2 a působí méně hluku," vysvětluje vítězství Wizz Airu jeho ředitel Chris Collins.

Naopak nejhlučněji si nad hlavním městěm počínají Travel Service, zkrachovalé Sky Europe a Lufthansa. Zbylých 32 leteckých společností, které létají do Prahy se na provozu podílejí  minimálně, proto nebyly do soutěže zařazeny.

Porota hodnotila období největšího leteckého provozu od června do října. K vyhodnocování soutěže sloužil monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje také letové tratě letadel. Monitorovací systém tvoří třináct stacionárních a dvě měřících stanice.

Za pár vteřin v letadle: podívejte se, jak funguje nový automat pro cestující

 

Právě se děje

Další zprávy